Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

“Podium Νέων Καλλιτεχνών” ΡΕΣΙΤΑΛ 18/01/2014



Συνεχίζεται ο νέος θεσμός “Podium Νέων Καλλιτεχνών” στο  Ωδείο
Φλώρινας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας  

Ο θεσμός του Podium Νέων Καλλιτεχνών συνεχίζεται με το ρεσιτάλ βιολιού της Θεοδώρας Αλεξιάδου το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 5.30 μ.μ.,  στην μικρή αίθουσα συναυλιών του Ωδείου, με έργα  J.S.Bach, W.A.Mozart, P.Sarasate, N.Paganini, Μ.Γκούβαλη και F.Mendelssohn. Στο πιάνο συνοδεύει η Βάσω Ζλάτκου.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.


Ο Διευθυντής του Ωδείου Φλώρινας
Βασίλης Κίτσος




Η Θεοδώρα Αλεξιάδου γεννήθηκε το 1993 στη Θεσσαλονίκη.
Ξεκίνησε βιολί σε ηλικία 8 ετών στο Ωδείο Κ.Ματσίγκου, με δασκάλα την κα Εκλεκτού Μαρία. Σε ηλικία 12 ετών εισήχθη στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης όπου σπούδασε 6 χρόνια με καθηγητές την κα Σπανού Μαρία και τον κο Γιαβρούμη Όμηρο. Σήμερα, φοιτά στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας και βρίσκεται σε τάξη διπλώματος, με καθηγήτρια την κα Σπανού, ενώ παράλληλα, είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδίκευση στο βιολί και καθηγητή τον κο Χανδράκη Δημήτρη.

Έχει συμπράξει ως σολίστ με την ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, σε ηλικία 13 ετών, κατόπιν εσωτερικού διαγωνισμού του Ωδείου. Σε ηλικία 16 ετών πήρε μέρος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Ταλέντα - Βραβεία Φίλωνα», απ’ όπου απέσπασε τον Α΄ έπαινο. Το καλοκαίρι του 2012 απέσπασε το Β΄ βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημοτικών Ωδείων στο Βόλο συμμετέχοντας στη προτελευταία κατηγορία ενώ το καλοκαίρι του 2013 στον ίδιο διαγωνισμό απέσπασε το Β’ βραβείο στην τελευταία κατηγορία. Τέλος, τον Ιούνιο του 2013 και κατόπιν ακρόασης, πραγματοποίησε ρεσιτάλ στον Κέντρο Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του κύκλου Ρεσιτάλ Νέων Καλλιτεχνών.
Πήρε μέρος ενεργά σε σεμινάρια που δίδαξαν καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι βιολονίστες ( Σ. Παπάνας, Χ. Γαλιλαίας, Ulf Hoelscher, Pierre Amoyal, Angel Stankov, Δημήτρης Καρακαντάς, Alberto Martini κ.λ.π.)



Περιγραφή θεσμού
Το Podium Νέων Καλλιτεχνών είναι ένας νέος θεσμός του  Ωδείου έχοντας έναν διπλό εκπαιδευτικό σκοπό.
Η στιγμή της ολοκλήρωσης των πολυετών σπουδών μουσικής με την εξέταση πτυχίου ή διπλώματος σε κάποιο όργανο αποτελεί μία από τις ιδιαιτέρως σημαντικές στιγμές στη σπουδή και τη ζωή ενός καλλιτέχνη. Κι αυτό γιατί καλείται να υποστηρίξει ένα εξαιρετικά απαιτητικό πρόγραμμα διάρκειας μιάμισης περίπου ώρας ενώπιον επιτροπής εγκεκριμένης από το Υπουργείο Πολιτισμού, όπου κρίνεται και βαθμολογείται για το σύνολο των σπουδών του και το επίπεδο των ικανοτήτων του. Οι ευκαιρίες όμως που δίνονται σε κάποιον σπουδαστή για να δοκιμάσει το πρόγραμμά του ενώπιον κοινού πριν την τελική εξέταση είναι ελάχιστες σε πανελλήνιο επίπεδο. 
Ο νέος θεσμός του Podium Νέων Καλλιτεχνών έρχεται να δημιουργήσει μια φιλόξενη έδρα, διευρύνοντας τη συμμετοχή και σε νέους ταλαντούχους σπουδαστές εκτός Φλώρινας, οι οποίοι αποκτούν μια επιπλέον ευκαιρία να δοκιμαστούν και να τελειοποιήσουν τις επιδόσεις τους.
Το άμεσο όφελος για τους μαθητές του Ωδείου είναι ότι μπορούν να παρακολουθήσουν από κοντά έναν καλλιτέχνη -που κάποτε ήταν στο δικό τους επίπεδο- να ασκείται στο υψηλότερο επίπεδο σπουδών, να μιλήσουν μαζί του, να συνειδητοποιήσουν την δική τους εξέλιξη κι έτσι να βάλουν νέους στόχους για τις μουσικές τους σπουδές. Θα φιλοξενηθούν για το λόγο αυτό ρεσιτάλ διαφόρων οργάνων.




Δεν υπάρχουν σχόλια: