Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μπορεί ένας νέος άνθρωπος να συμβιβάζεται; Μπορεί ένας νέος σοσιαλιστής να αποδέχεται μοιρολατρικά την κατάσταση που διαμορφώνεται; Μπορεί  ένας νέος σοσιαλιστής να αισθάνεται εγκλωβισμένος σε μία κατάσταση και να θεωρεί ότι υπάρχει αδιέξοδο και αδυναμία αντίδρασης; Η απάντηση είναι προφανής και αυτονόητη. ΟΧΙ.
Ο νέος νόμος - πλαίσιο για την Ανώτατη  Εκπαίδευση ψηφίστηκε από μία ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ωστόσο η ψήφισή του αποτελεί την υιοθέτηση μίας συντηρητικής ατζέντας για την οργάνωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Δημιουργεί ένα συγκεντρωτικό σύστημα διοίκησης στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και δεν καταπολεμά στην πράξη τη διαπλοκή και τη συναλλαγή, ούτε ενισχύει την διαφάνεια και την αξιοκρατία στα Ιδρύματα.  Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μάλιστα βασίστηκε ιδίως στην παραπληροφόρηση, που δόθηκε η δυνατότητα να γίνει, λόγω των αδυναμιών του μέχρι πρότινος ισχύοντος νόμου πλαισίου, όπως αναδείχτηκαν κατά την εφαρμογή του. Αδυναμίες που φαλκίδευσαν τη Δημοκρατική Λειτουργία των Πανεπιστημίων αλλά και κακοποίησαν την έννοια του Ασύλου.

Οι μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια διοίκηση


(Κείμενο στη Συνδιάσκεψη της 3ης Σεπτέμβρη 2011 – Εργαστήριο για τη Δημόσια Διοίκηση)
Βρισκόμαστε στην καρδιά μιας πολυδιάστατης παγκόσμιας κρίσης, που είναι οικονομική, κοινωνική, θεσμική και πολιτική, όπου κλονίζεται συθέμελα η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και οι δημοκρατικοί θεσμοί. Η χώρα μας μέσα σε ένα διεθνές ρευστό οικονομικό περιβάλλον αντιμετωπίζει τις συνέπειες από τις χρόνιες παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος, που χαρακτήρισαν την πρόσφατη ιστορία μας και  διογκώθηκαν σε πρωτοφανή βαθμό την πενταετία 2004-2009. Οι στρεβλώσεις της οικονομίας και του τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας δημιούργησαν ένα πελατειακό συγκεντρωτικό κράτος, η

Ευχές από Όλγα Μούσιου-Μυλωνά

Αγαπημένοι/ες μου συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
    με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σας στέλνω τις καλύτερες ευχές μου για προσωπική υγεία, δύναμη και έμπνευση στο πολυδιάστατο έργο που προσφέρετε, ευχές για συναδελφικότητα και αλληλεγγύη μεταξύ μας, για κάθε επιτυχία στις οικογένειές σας και ευόδωση όλων των στόχων σας.
    Στην κρίσιμη περίοδο που διέρχεται όλη η ελληνική κοινωνία εμείς οι εκπαιδευτικοί κρατάμε στα χέρια μας το κλειδί της ελπίδας του μέλλοντος και αξίζει να εμφυσήσουμε στη νέα γενιά τις διαχρονικές πανανθρώπινες αξίες, προκειμένου να συμβάλουμε να γίνουν οι μαθητές μας άνθρωποι με προσωπικότητα, κοινωνική αντίληψη και κριτική σκέψη, υπεύθυνοι και δημιουργικοί πολίτες.
    Στους νέους Διευθυντές των Σχολείων εύχομαι καλή επιτυχία στα καθήκοντά τους, ευθυκρισία στα θέματα της διοίκησης που θα προκύπτουν στη ζωντανή καθημερινότητα του σχολικού χώρου, και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες. 
    Με την καρδιά μου να χτυπά πάντα στις αίθουσες και τις αυλές των σχολείων, σας στέλνω την αγάπη μου! Κόκκινη καρδιά emoticon
 
Όλγα Μούσιου-Μυλωνά