Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Στα μαθητικά μου χρόνια, όταν ακόμα τα αρχαία ελληνικά αποτελούσαν προτεραιότητα της διδακτικής ύλης ένιωθα, ως Πόντιος, περήφανος, γιατί σε κάθε μάθημα διαπίστωνα, ότι τα Ποντιακά έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία ελληνική.

Ο διαδικτυακός τόπος opengov.gr «Ανοιχτή Διακυβέρνηση», δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Η αρμοδιότητα χρήσης του ανήκει στο πολιτικό γραφείο του Πρωθυπουργού.
Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα χαρακτηρίστηκαν τα Ποντιακά, Αρβανίτικα και Βλάχικα «ξένες γλώσσες».
Με αφορμή αυτό το γεγονός, Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ αυτών και ο Βουλευτής Φλώρινας κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, κατέθεσαν στις 25/5/2011 επίκαιρη ερώτηση, η οποία συζητήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων τη Δευτέρα 4 Ιουλίου.
Η ομιλία του κ. Κωνσταντινίδη έχει ως εξής:

«Λυπάμαι πολύ αλλά δυστυχώς φτάσαμε με υπαιτιότητα του πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού να συζητούμε τα αυταπόδεικτα.
Ενώ θα έπρεπε να πραγματοποιείται μία συντονισμένη εκστρατεία κατάρριψης κάθε αλυτρωτικής προπαγάνδας, που στοχεύει στη βεβήλωση της ιστορίας για να πληγεί ο Ελληνισμός, βγάζουμε μόνοι τα μάτια μας.
Δε γνωρίζω ποιος είναι ο «φωστήρας», που βάφτισε ξένες γλώσσες τα Ποντιακά, τα Αρβανίτικα και τα Βλάχικα, σίγουρα όμως είναι δύο πράγματα.
Πρώτον, η αστοχία αυτή αντανακλά το πρόσωπο  του Πρωθυπουργού. Η ανοιχτή διακυβέρνηση είναι δική του έμπνευση, η εφαρμογή της ιδέας ανήκει στις αρμοδιότητες του πολιτικού του γραφείου και ως εκ τούτου ανήκουν στον ίδιο και οι ευθύνες.
Δεύτερον, δόθηκε μεγάλη χαρά σε ανθέλληνες, οι οποίοι βρήκαν έναν απρόσμενο σύμμαχο να επιβεβαιώνει στοιχεία της προπαγάνδας τους.
Από την πρώτη στιγμή, αυτή η κυβέρνηση έδειξε με τις πράξεις της δείγματα μιας απίστευτης χαλαρότητας σε ζητήματα που ευαισθητοποιούν τον Ελληνισμό.
Είναι ανεξήγητη η εμμονή του κ. Παπανδρέου να απαλείψει τον προσδιοριστικό όρο «εθνική» από τα υπουργεία Εθνικής Παιδείας και Εθνικής Οικονομίας και να καταργήσει ή να υποβαθμίσει τα Υπουργεία Μακεδονίας-Θράκης, Τουρισμού και Ναυτιλίας.
Καταργήθηκε η προϋπόθεση να εισάγονται στις στρατιωτικές σχολές μόνον οι υποψήφιοι που είναι Έλληνες το γένος.
Την 19η Μαίου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στο εξεταζόμενο μάθημα της έκθεσης των Πανελλήνιων Εξετάσεων, το Υπουργείο Παιδείας επέλεξε να βάλει θέμα με τίτλο «στου Κεμάλ το σπίτι», αγνοώντας τους έντονους συμβολισμούς.
Δικηγόρος της Θεσσαλονίκης, ο οποίος έπαιρνε μέλος στα πάνελ των συνεντεύξεων του Ουράνιου Τόξου και χαρακτήριζε πρόοδο την έκδοση του ψευτομακεδονικού αλφαβηταρίου, του γνωστού abecedar, είχε διοριστεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρόεδρος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Δε επιθυμώ βέβαια σε καμία περίπτωση να υπονοήσω, ότι κρύβονται σκοπιμότητες. Δεν εγείρεται κανένα τέτοιο ζήτημα. Για κανέναν. Είμαι κατηγορηματικός.
Μπορεί όμως ένα τυχαίο περιστατικό, μια αβλεψία ή ο έντονος ωχαδερφισμός να δημιουργήσουν τα ίδια προβλήματα με μια σκόπιμη και μεθοδευμένη συμπεριφορά.
Οι Πόντιοι, οι Αρβανίτες, οι Βλάχοι, με το αίμα τους, που έρευσε άφθονο και με τα κληροδοτήματα τους, απαιτούν και δικαιούνται τον σεβασμό.
Στα μαθητικά μου χρόνια, όταν ακόμα τα αρχαία ελληνικά αποτελούσαν προτεραιότητα της διδακτικής ύλης ένιωθα, ως Πόντιος, περήφανος, γιατί σε κάθε μάθημα διαπίστωνα, ότι τα Ποντιακά έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία ελληνική.
Από πότε λοιπόν τα Ποντιακά έγιναν ξένη γλώσσα;
Από πότε τα γλωσσικά ιδιώματα «αναβαθμίζονται» σε γλώσσες και μάλιστα ξένες;
Θα σας πω αμέσως. Από τότε που γειτονικές χώρες, θέλοντας να ενισχύσουν την υποτυπώδη εθνική τους υπόσταση, αποφάσισαν να εγείρουν θέματα εθνικών μειονοτήτων σε άλλες.
Όπως ακριβώς κάνουν και τα Σκόπια μισό αιώνα τώρα.
Τα αρχαία μνημεία όμως μιλούν.
Ο θυσίες των Μακεδόνων και το Έπος του Μακεδονικού Αγώνα μαρτυρούν την ιστορική αλήθεια. Ενός Μακεδονικού Αγώνα που βρήκε το επίσημο Ελληνικό κράτος κρυπτόμενο. Λυπάμαι που το λέω αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Η ψυχή των Μακεδόνων ελευθέρωσε την πολύπαθη Μακεδονία μας. Οι προτομές τους βρίσκονται παντού για να μας θυμίζουν το παρελθόν και να ενισχύουν την πεποίθηση των επιγόνων τους, ότι αν χρειαστεί θα ξανακάνουμε το ίδιο.
Στόχος είναι η διάσπαση του ομόαιμου-ομόδοξου-ομόγλωσσου, που ταυτοποιεί ένα έθνος.
Δεν επιτρέπεται λοιπόν, ούτε παρέκκλιση, ούτε λάθος.
Κι όταν το λάθος συμβεί, το ελάχιστο της ειλικρινούς συγγνώμης, είναι σημαντικό.
Οι αρμόδιοι όμως αδιαφόρησαν. Δεν ίδρωσε το αυτί κανενός. Δεν ακούσαμε κανέναν να απολογηθεί για τη διαστρέβλωση της αλήθειας. Δε ζητήθηκαν ευθύνες. Δε δόθηκαν εξηγήσεις.
Ακούστε την καταπληκτική γραπτή απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε αντίστοιχη ερώτηση του συναδέλφων Βουλευτών Μιχάλη Γιαννάκη της Νέας Δημοκρατίας και Κυριάκου Βελόπουλου του ΛΑΟΣ.
«Η διατύπωση επίσημων θέσεων της ελληνικής Πολιτείας στο ζήτημα των γλωσσικών μειονοτήτων εκφεύγει του ζητήματος λειτουργίας του opengov».
Δηλαδή τι μας λέει το Υπουργείο σας;
Ότι η επίσημη Ελληνική θέση εκφεύγει της λειτουργίας του πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού;
 Ή μήπως δεν είναι το πολιτικό γραφείο του Πρωθυπουργού, που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα της ανοιχτής διακυβέρνησης;
Τέλος πάντων, αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.
Και επειδή πρέπει εσείς, κύριοι της κυβέρνησης, να αποκαταστήσετε την τρωθείσα σοβαρότητα, αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας.
Στα ερωτήματα μας πρέπει να δοθούν σοβαρές και πειστικές απαντήσεις. Το κρυφτούλι για το συγκεκριμένο θέμα τελείωσε.
Εγώ επιπροσθέτως σας ζητώ:
-Να μας πείτε, ποιος, με ονοματεπώνυμο, είναι ο υπεύθυνος
-Εάν έχει απομακρυνθεί ή βρίσκεται ακόμα στη θέση του
-Εάν του ζητήθηκαν εξηγήσεις και τι απήντησε
-Και τέλος, πως αντέδρασε ο Πρωθυπουργός στο ολίσθημα του πολιτικού του γραφείου να βαφτίσει τα Ποντιακά, τα Αρβανίτικα και τα Βλάχικα, ως ξένες γλώσσες».


Από το Πολιτικό Γραφείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: