Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Διαβάστε το κείμενο της συνέντευξης τύπου του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δήμου Φλώρινας Αιμίλιου Ασπρίδη


«Δε θέλουμε να αποτύχει ο δήμαρχος. Αν αποτύχει, θα οπισθοδρομήσει η περιοχή. Θέλουμε να πετύχει στο ρόλο του και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν. Αρκεί να το θέλει και ο ίδιος» είπε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Φλώρινας, Αιμίλιος Ασπρίδης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή, με θέμα τις 100 πρώτες ημέρες θητείας της νέας δημοτικής αρχής.
Ο κ. Ασπρίδης επισήμανε πως «τα μεγάλα έργα έχουν αφεθεί στην μοίρα τους, γιατί η δημοτική αρχή  έχει επιλέξει να ασχολείται με τα μικρά. Που βρίσκεται το θέμα της τηλεθέρμανσης; Τι γίνεται με το κολυμβητήριο; Δεν παρακολουθούμε από κοντά το αρδευτικό του φράγματος της Τριανταφυλλιάς
. Δεν παρακολουθούμε από κοντά το θέμα του κάθετου άξονα. Και κινδυνεύουμε να τα χάσουμε ως προοπτική. Δυστυχώς, στα σημαντικά θέματα δεν έχουμε το δήμαρχο πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Ας αφήσει τα μικρά και ασήμαντα για τους συνεργάτες του. Εξάλλου οι αντιδήμαρχοι είναι άνθρωποι εμπιστοσύνης του. Οι πρόεδροι των συμβουλίων είναι εκλεγμένοι από το λαό. Είναι δυνατόν να μην εμπιστεύεται τον εκλεγμένο πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Φλώρινας, που είναι της δικής του παράταξης;».
Ο Αιμίλιος Ασπρίδης τόνισε πως «δεν αντιπολιτευόμαστε το δήμαρχο, θα είμαστε απέναντι όμως σε όποια λάθος απόφαση έρθει από αυτόν ή από οπουδήποτε αλλού έρθει. Θα κάνουμε αντιπολίτευση στις λάθος αποφάσεις και θα είμαστε συμπαραστάτες και αρωγοί στις αποφάσεις που κινούνται στην σωστή κατεύθυνση. Αυτό εξάλλου το αποδείξαμε με τη λειτουργία μας στις επιτροπές όπου συμμετέχουμε. Και αυτό για να μην μπούμε εμπόδιο στην πραγματικά δύσκολη κατάσταση που διανύουμε, γιατί ο Καλλικράτης έχει πάρα πολλές δυσκολίες και δε θέλαμε να προσθέσουμε και εμείς περισσότερες με τη λειτουργία μας. Ακόμα και στο δημοτικό συμβούλιο συμφωνούμε στις περισσότερες αποφάσεις, μόνο και μόνο για να μη βάλουμε πρόσθετα εμπόδια στη λειτουργία του δήμου. Αλλά σε κάποιες αποφάσεις θα πρέπει υποχρεωτικά να αντιταχθούμε γιατί θεωρούμε ότι οδηγούν προς τα πίσω το δήμο. Και έχουμε μειοψηφήσει σε σημαντικές αποφάσεις».

«Υπάρχουν αποφάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση»
Αναλύοντας τα πεπραγμένα των 100 ημερών, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως «δεν είναι αρνητικά όλα όσα κάνει ή σκέφτεται να κάνει η δημοτική αρχή. Δεν είμαι από αυτούς που τα βλέπουν όλα μαύρα. Θεωρώ ότι με τη μέχρι τώρα λειτουργία του ο δήμαρχος, έχει πάρει και αποφάσεις που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Και θα σας αναφέρω ενδεικτικά μερικές.
Θεωρώ ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί και διευθύνεται το δημοτικό συμβούλιο είναι στη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να διορθωθούν ορισμένα πράγματα, αλλά σίγουρα αναβαθμίστηκε ο ρόλος του. Με κάποιες μικροβελτιώσεις θα πάμε καλύτερα στο θέμα της λειτουργίας του, ύστερα βέβαια και από τη ψήφιση του κανονισμού λειτουργίας.
Επίσης, μέσα στα θετικά της δημοτικής αρχής θέλω να επισημάνω την απόφαση για την αλλαγή του ωραρίου αποκομιδής των απορριμμάτων στην πόλη. Το να βρίσκουμε ξυπνώντας την πόλη μας καθαρή είναι πολύ θετικό. Αυτό έχει βέβαια ένα μειονέκτημα. Τις απογευματινές ώρες οι κάδοι, ειδικά στο κέντρο, είναι γεμάτοι σκουπίδια. Και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και αυτό το θέμα.
Θετικό στοιχείο, είναι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να μην επιβάλλει καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη σε όλα τα πρώην δημοτικά διαμερίσματα και στους πρώην καποδιστριακούς δήμους. Επίσης, θετικό είναι το γεγονός ότι αποφασίστηκε η μείωση του τέλους τραπεζοκαθισμάτων για τους χώρους εστίασης στη Φλώρινα.
Τελευταίο θετικό είναι και το ότι ο δήμος, έστω και αργά, αποφάσισε να συζητήσει το θέμα της συγχώνευσης των σχολείων. Θα ήταν βέβαια πολύ καλύτερο αν είχε προηγηθεί διαβούλευση πολύ νωρίτερα, όταν το είχαμε προτείνει στα τέλη Ιανουαρίου, αλλά έστω και αργά έγινε μία ευρεία συζήτηση και καταλήξαμε σε μια απόφαση, η οποία σε γενικές γραμμές κινείται στη σωστή κατεύθυνση, Βέβαια, για να γίνει αυτό, χρειάστηκε ο δήμος να ανακαλέσει μια προηγούμενη του απόφαση με την οποία είχε εκδώσει ένα ψήφισμα καταδίκης των συγχωνεύσεων,. Θεωρώ όμως ότι είναι σωστό να έχουμε το σθένος να αλλάζουμε τις αποφάσεις μας, όταν βλέπουμε ότι κινούμαστε σε λάθος κατεύθυνση».

Τα λάθη και οι παραλείψεις
Στη συνέχεια ο κ. Ασπρίδης, επισήμανε λάθη και παραλείψεις της δημοτικής αρχής και του ίδιου του δημάρχου. «Καταρχήν θεωρώ ότι δεν είναι το καλύτερο δυνατόν για το νέο καλλικρατικό δήμο της Φλώρινας, ο δήμαρχος να δηλώνει ότι δεν πιστεύει στον «Καλλικράτη». Δεν πιστεύει δηλαδή στο εγχείρημα, το οποίο ανέλαβε να διεκπεραιώσει ο ίδιος. Όταν προσπαθούμε να τον πείσουμε να αναλάβει πρωτοβουλίες, η μονότονη απάντηση του είναι ότι δεν πιστεύει στον «Καλλικράτη» και άρα θεωρεί ότι θα αποτύχει και γι’ αυτό δεν παίρνει πρωτοβουλίες. Αυτό είναι αρνητικό για την περιοχή και θα πρέπει να αλλάξει αυτή την άποψή του. Καλώς ή κακώς, λόγω «Καλλικράτη» εκλέχτηκε δήμαρχος και θα πρέπει να προσπαθήσει να λειτουργήσει με τον «Καλλικράτη».
Επίσης, πολλές φορές εμφανίζεται ισχυρογνώμων και ενώ είναι αποδεδειγμένα λανθασμένες κάποιες αποφάσεις, δεν αποδέχεται την τροποποίηση τους. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα, είναι η απόφαση με την οποία συγκροτήθηκαν οι δύο επιτροπές του δήμου. Η απόφαση της Περιφέρειας ήταν ότι ήταν λάθος η διαδικασία και έπρεπε να επαναληφθεί, αλλά επειδή είχε παρέλθει ο χρόνος δε μπορούσε να διατάξει την επανάληψη. Με την απόφαση της όμως η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας παρότρυνε τη δημοτική αρχή να επανέλθει με νέα της απόφαση και να νομιμοποιήσει ουσιαστικά τις αποφάσεις συγκρότησης των επιτροπών. Φοβάμαι ότι πιθανόν στο μέλλον υπάρξουν προσφυγές από ιδιώτες και θα ακυρώνουν τις αποφάσεις των επιτροπών. Καλό θα είναι το δημοτικό συμβούλιο να επανέλθει και να νομιμοποιήσει τη λειτουργία των επιτροπών, γιατί οι όποιες αποφάσεις τους πιθανόν να είναι έωλες.
Ένα ακόμα μειονέκτημα του δημάρχου είναι η ανασφάλεια του, το γεγονός ότι δεν εμπιστεύεται τους άμεσους συνεργάτες του, ούτε τους αντιδημάρχους. Κανένας από τους αντιδημάρχους δεν παίρνει πρωτοβουλίες και για κάθε θέμα πρέπει να επιληφθεί ο ίδιος ο δήμαρχος. Ειδικά, οι πρόεδροι της δημοτικής κοινότητας και των τοπικών κοινοτήτων, δεν έχουν την παραμικρή αρμοδιότητα. Τους έχει στερήσει το δικαίωμα να δίνουν βεβαιώσεις μονίμου κατοικίας, βεβαιώσεις ότι είναι αγρότες, βεβαιώσεις σχετικά με τα οικήματα κ.ά., βεβαιώσεις που μέχρι τώρα έδιναν οι πρόεδροι.
Επικαλείται βεβαίως τον «Καλλικράτη» ο δήμαρχος, αλλά έχει λάθος. Οι περισσότεροι δήμαρχοι της χώρας έχουν μεταβιβάσει αυτές τις αρμοδιότητες. Εδώ, ο δήμαρχος μας είναι επιπλέον πρόεδρος της ΔΕΥΑΦ, του Νομικού Προσώπου των Παιδικών Σταθμών, της Δημοτικής Επιχείρησης, των Επιτροπών του δήμου και σε όποια άλλη επιτροπή συστήνει ο δήμος είναι πρόεδρος. Αυτό βέβαια του στερεί το χρόνο να ασχοληθεί με τα σημαντικότερα ζητήματα. Θα έπρεπε να έχει την άνεση του χρόνου να κινείται αλλιώς. Γιατί αν κινείται έτσι και δεν εμπιστεύεται τους συνεργάτες του, τότε θα ασχολείται με το δέντρο και θα χάνει το δάσος.
Γιατί όταν ασχολείται με τις βεβαιώσεις μονίμου κατοικίας των κατοίκων π.χ. του Ατραπού, της Τριανταφυλλιάς ή του Σκοπού, τότε προφανώς και δε θα ασχοληθεί με το φράγμα, τον κάθετο άξονα, την τηλεθέρμανση, το κολυμβητήριο, το ζωολογικό κήπο, την αξιοποίηση των στρατοπέδων. Όλα αυτά είναι «παγωμένα». Δεν υπάρχει η παραμικρή πρωτοβουλία για όλα αυτά και όχι μόνο.
Υπήρξε μία κινητοποίηση από ιδιώτες, από κάποιον φορέα, για τη μη λειτουργία του τρένου. Και ο δήμαρχος, παρότι τον παροτρύναμε να αναλάβει πρωτοβουλία, έμεινε παρατηρητής των εξελίξεων. Δε μπορεί ο δήμαρχος να μην είναι πρωταγωνιστής. Αυτός θα πρέπει να παίρνει τις πρωτοβουλίες και όχι οι άλλοι. Αλλά δεν είναι δυνατόν να μπορεί να υπερκεράσει π.χ. ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου τον δήμαρχο. Δεν είναι σωστό, αλλά παρόλα αυτά, αυτό γίνεται. Όταν ο καθ’ ύλην αρμόδιος κωφεύει και ασχολείται με τα μικρά, τότε δε μένει χρόνος για τα σημαντικά. Δεν είναι δυνατόν να μη διαβουλεύεται για το θέμα του τρένου, αλλά να κάνει κάποιες συναντήσεις από τις οποίες μαθαίνουμε ότι έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει ο δήμος στη λειτουργία του με μια επιχορήγηση της τάξεως των 100.000 ευρώ και να μη ξέρει τίποτα το δημοτικό συμβούλιο. Το τρένο βεβαίως και θα πρέπει να λειτουργεί και είναι υποχρέωση της πολιτείας να το λειτουργεί. Δεν είναι δυνατόν στο όνομα περιοχών, όπως η Φλώρινα, να εγκρίνεται από την Ε.Ε. πρόγραμμα επιδότησης άγονων γραμμών με 50 εκ. ευρώ και να αξιοποιείται αυτό το ποσό για να επιδοτείται η γραμμή Αθήνα – Λάρισα. Και εμείς να το δεχόμαστε. Και δεχόμαστε και να επιδοτήσουμε τη λειτουργία του τρένου. Αύριο μεθαύριο θα πρέπει να επιδοτήσουμε το Πανεπιστήμιο για να μην κλείσει, το Νοσοκομείο για να μην κλείσει. Είναι λάθος να κινούμαστε έτσι.
Κατά κόρον έχουμε ζητήσει από το δήμαρχο να ξεκινήσει συζήτηση για το θέμα του Πανεπιστημίου, για το θέμα της υγείας. Ακούμε συνεχώς ότι αναμένονται εξελίξεις στα θέματα των Νοσοκομείων. Πολύ φοβάμαι ότι θα βρεθούμε προ τετελεσμένων για άλλη μια φορά. Εύχομαι να μη χρειαστεί να καταγγέλλουμε την υποβάθμιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου μας. Αλλά θεωρώ ότι θα πάρουν κάποιοι άλλοι αποφάσεις για εμάς, χωρίς εμάς. Αν όμως δεν παίρνουμε πρωτοβουλίες για να καταθέσουμε τις θέσεις, τότε κάποιοι άλλοι θα πάρουν αποφάσεις που μετά εμείς θα καταγγέλλουμε. Θα πρέπει να προλαβαίνουμε τις εξελίξεις, ειδικά όταν ξέρουμε ότι θα έρθουν.
Για το θέμα του Συμπαραστάτη του Δημότη, παροτρύναμε το δήμαρχο να κάνει συζητήσεις. Εμείς έχουμε την άποψη, ότι ο Συμπαραστάτης του Δημότη είναι και συμπαραστάτης του δημάρχου. Ουσιαστικά εν είχε επιλεγεί θα διευκόλυνε το δήμαρχο σε πολλά ζητήματα και ειδικά στα μικρά. Επειδή έχω την πληροφόρηση ότι το υπουργείο θα επανέλθει στο θέμα, εύχομαι να το δει ο δήμαρχος από άλλη οπτική γωνία.
Το στεγαστικό. Ξέρετε ότι ξεκίνησε μια ευρεία συζήτηση για το αν επαρκούν οι υπάρχοντες χώροι για να στεγάσουν τις υπηρεσίες του δήμου, αν θα πρέπει να πάμε σε ενοικίαση ιδιωτικών χώρων, ακούστηκαν και τα ονόματα κάποιων ξενοδοχείων. Και όλα αυτά πριν καν συζητήσουμε το θέμα του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου. Με τη ψήφιση αυτού του Οργανισμού ξέρεις όλες τις ανάγκες των υπηρεσιών, πως θα πρέπει να λειτουργήσουν οι υπάλληλοι, τη συγκρότηση θα πρέπει να κάνεις στις υπηρεσίες. Αυτές τις 100 ημέρες βλέπουμε να μετακινούνται οι υπάλληλοι από τους πρώην δήμους στην έδρα του νέου δήμου, να υπάρχει ένας συνωστισμός στο δημαρχείο και να μην υπάρχουν καθίσματα. Και αυτό δίνει την αίσθηση ότι ο δήμαρχος προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν επαρκούν οι χώροι και θα πρέπει να πάνε σε κάποια λύση και στο βάθος του μυαλού του ο καθένας μπορεί να βάλει ότι σκέπτεται την ενοικίαση. Δε θέλω να πω κάτι τέτοιο. Ας ψηφίσουμε όμως τον Οργανισμό, για τον οποίο υπάρχουν τουλάχιστον δέκα υποδείγματα από το υπουργείο. Και να δούμε σε ποια κτίσματα από τα υπάρχοντα μπορούν να λειτουργήσουν και ποιοι υπάλληλοι. Αλλά μέχρι τότε δεν υπάρχει διαπιστωμένο κάποιο πρόβλημα. Σύμφωνα με τον Καλλικράτη, ο δήμος θα πρέπει να έχει υπηρεσία προγραμματισμού, που θα πρέπει να είναι δίπλα στο δήμαρχο, στο ίδιο κτίσμα. Οι άλλες υπηρεσίες όμως μπορούν να λειτουργήσουν και αλλού. Θα πρέπει όμως κάποια στιγμή να δούμε και τι θα κάνουμε με νέο δημαρχείο. Η μελέτη που είχε ο πρώην δήμος Φλώρινας δεν ταιριάζει στα μέτρα του «Καλλικράτη» και ή θα πρέπει να αναπροσαρμοσθεί ή να συνταχθεί νέα μελέτη, γιατί ο δήμος πρέπει να αποκτήσει νέο δημαρχείο.
Αντί για όλα αυτά, ο δήμος πήρε αποφάσεις που είναι σε λάθος κατεύθυνση. Δεν είναι και ότι καλύτερο, στις 100 πρώτες ημέρες, να βλέπουμε από τις πρώτες αποφάσεις την επιβολή προστίμων για τις τέντες, ακόμα και σε εμπορικά καταστήματα. Δε λέω ότι οι τέντες είναι νόμιμες και προφανώς κάπου πάσχει το σύστημα. Αλλά να ξεκινάει τη λειτουργία του ο νέος δήμος με την επιβολή προστίμων, δε στέλνει και το σωστότερο των μηνυμάτων στους δημότες.
Επιπλέον, τα μισά καταστήματα έχουν σήμερα άδειες για χρήση τραπεζοκαθισμάτων και τα υπόλοιπα όχι, παρότι οι ιδιοκτήτες τους έχουν υποβάλλει αιτήσεις και πλήρη φάκελο. Και εδώ, δεν είναι σωστό το μήνυμα που εκπέμπει ο δήμος.
Έχουμε οικονομική κρίση και ασφαλώς και τα έσοδα του δήμου δε θα είναι τα ίδια με άλλες χρονιές. Αλλά αυτός δεν είναι επαρκής λόγος να καταργήσουμε ένα έθιμο που ισχύει εδώ και 60-70 χρόνια. Στα χωριά μας, την 25η Μαρτίου, οι κάτοικοι συνήθιζαν μετά την παρέλαση και την κατάθεση στεφάνων να τους κερνάει ο κοινοτάρχης ή ο πρόεδρος ένα λουκουμάκι και ένα ποτήρι κονιάκ. Ελάχιστο είναι αυτό το κόστος. Και ο δήμαρχος είπε στους προέδρους αν θέλουν να συνεχίσουν το έθιμο να πληρώσουν οι ίδιοι. Εμφανίζουμε έναν ανάλγητο δήμο σε τέτοια θέματα.
Ήσασταν παρόντες στη ψήφιση του τεχνικού προγράμματος. Τεχνικό πρόγραμμα ψήφισε ο δήμος, αλλά ουσιαστικά το τεχνικό πρόγραμμα δεν είναι αυτό. Αυτό το πρόγραμμα είχε μόνο τη ΣΑΤΑ και έργα άλλων προγραμμάτων ενταγμένα από προηγούμενες χρονιές. Τα έργα πνοής για το δήμο θα γίνουν από άλλα προγράμματα και όχι από τη ΣΑΤΑ, η οποία καλύπτει συνήθως έργα εκτάκτων αναγκών. Ο δήμος προγραμμάτισε έτσι ώστε να εξαντλήσει όλα τα χρήματα της ΣΑΤΑ στο πρώτο εξάμηνο. Και αν συμβεί οτιδήποτε στο δεύτερο εξάμηνο, τότε τι θα κάνει; Δε θα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει καταστάσεις. Όταν εντάσσεις το σύνολο και το εκτελείς με τέτοιον τρόπο, τότε δρομολογούμε διαδικασίες χρεοκοπίας του δήμου. Γιατί θα εκτελεστούν τα έργα για έκτακτες ανάγκες, αλλά θα τα χρωστάει την επόμενη χρονιά. Θα τα αναθέσει, χωρίς να τα έχει. Δημιουργούμε δεδομένα να πάμε καταχρεωμένοι την επόμενη χρονιά.
Έχουμε παροτρύνει το δήμαρχο να φέρει για συζήτηση το θέμα του προγράμματος «ΕΛΛΑΔΑ» που αντικαθιστά το «Θησέα». Για το δήμο της Φλώρινας θα είναι ένα ποσό της τάξης των 20 περίπου εκ. ευρώ και ουσιαστικά αυτό θα είναι το τεχνικό πρόγραμμα. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα θα δώσουμε απαντήσεις στις όποιες ανησυχίες για κάποιο σημαντικό έργο. Θα πρέπει να ανοίξει συζήτηση, ώστε ο δήμος να αναθέσει μελέτες για όποια έργα θέλει να εντάξει στο πρόγραμμα. Θα είναι λάθος να ψηφίσουμε και πάλι την τελευταία στιγμή και με την πίεση του χρόνου.
Θεωρούσα και το γνωρίζετε πως η άποψη μου ήταν ότι η περιοχή της Πρέσπας θα έπρεπε να είναι κομμάτι του δήμου Φλώρινας. Σήμερα, οι δύο δήμαρχοι βάζουν τα προσωπικά τους πάνω από τα συμφέροντα των δήμων, και ειδικά ο δήμαρχος της Φλώρινας. Το μέλλον της Φλώρινας είναι συνυφασμένο με την Πρέσπα και ειδικά με τη Βίγλα. Ποιος μπορεί να φανταστεί τη λειτουργία της Φλώρινας χωρίς το Χιονοδρομικό; Και όμως, αυτή τη στιγμή, ο δήμαρχος Πρεσπών διαβουλεύεται με το δήμαρχο Καστοριάς για να βρουν τρόπους συνεργασίας σε σημαντικά θέματα για τα οποία δε θα συνεργαστεί με το δήμο Πρεσπών. Τα προσωπικά τους θα πρέπει να μπουν στην άκρη και να βρουν τρόπο να συνεργαστούν.
Ένα τελευταίο, που δίνει το στίγμα για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοτική αρχή, είναι το γεγονός ότι είμαστε ίσως ο μοναδικός δήμος στη χώρα, όπου το επίδομα για ΑμΕΑ δεν έχει δοθεί ακόμα. Έχει έρθει και η δεύτερη δόση από το υπουργείο, από το οποίο μάλιστα ρωτούν γιατί δεν έχει δοθεί το επίδομα. Στο θέμα αυτό θα πρέπει να δοθεί άμεσα λύση».
Αμέσως μετά ο κ. Ασπρίδης απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.





Δεν υπάρχουν σχόλια: