Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

ΥΠΕΣ: Πότε διώκονται οι πρώην και οι νυν των ΟΤΑ - Περίοδος «ατιμωρησίας» τώρα...

Διώκεται πειθαρχικά για αξιόποινες πράξεις που τέλεσε πρώην δήμαρχος, πρώην νομάρχης ή σύμβουλος, εφόσον επανεκλέχτηκε στην Αυτοδιοίκηση και δεν έχουν περάσει τρία χρόνια από την τέλεση της διωκόμενης πράξης. Στην αντίθετη περίπτωση, οι αξιόποινες πράξεις θεωρείται ότι έχουν παραγραφεί. Αυτό αναφέρει διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών που υπογράφει ο υφυπουργός Γ. Ντόλιος. Αντιθέτως, ο χρόνος παραγραφής αδικημάτων αιρετών που ανέλαβαν τώρα, επιμηκύνεται από τα 3 στα 5 χρόνια, επαναλαμβάνεται στη νέα εγκύκλιο, παρ΄ ότι προβλέπεται στον «Καλλικράτη».
Τις αναρίθμητες περιπτώσεις μη σύννομων αποφάσεων των προηγούμενων διοικήσεων των Δήμων σε όλη τη χώρα, προσπαθεί να αντιμετωπίσει κατηγοριοποιώντας τις συνηθέστερες περιπτώσεις η εγκύκλιος με τίτλο «Έλεγχος νομιμότητας πράξεων Ο.Τ.Α. και αναζήτηση πειθαρχικής ευθύνης αιρετών μέχρι την έναρξη λειτουργίας της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α».

Περίοδος ατιμωρησίας...
Μάλιστα, λόγω του νομικού κενού που υπάρχει μέχρι τη σύσταση και την έναρξη λειτουργίας της «Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α», η παρούσα εγκύκλιος διευκρινίζει ότι κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν μπορεί να αναστείλει την εκτέλεση προσβαλλόμενης πράξης των Δήμων και Περιφερειών. Επίσης δεν μπορεί να επιβάλλει ποινή για πειθαρχικό αδίκημα επειδή ... « δεν υφίσταται μεταβατική διάταξη περί του αντιθέτου»!
Ολόκληρη η εγκύκλιος για τη νομιμότητα των πράξεων των δημάρχων και τον έλεγχό τους, έχει ως εξής:
«Έλεγχος νομιμότητας πράξεων Ο.Τ.Α. και αναζήτηση πειθαρχικής ευθύνης αιρετών μέχρι την έναρξη λειτουργίας της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α. (άρθρο 238 του Ν. 3852/2010 «Πρόγραμμα Καλλικράτης»)
Σχετ.: Η υπ' αριθμ. 60/ 2010 εγκύκλιος της υπηρεσίας μας
«Σε συνέχεια της υπ' αριθμ. 60/ 2010 εγκυκλίου της υπηρεσίας μας με την οποία παρέχονταν διευκρινίσεις για τον τρόπο άσκησης του ελέγχου νομιμότητας των πράξεων των δήμων, των περιφερειών, των επιχειρήσεων, των συνδέσμων και νπδδ αυτών, καθώς και για τη διαδικασία αναζήτησης αστικής και πειθαρχικής ευθύνης των αιρετών των δήμων και των περιφερειών, κατά το μεταβατικό διάστημα μέχρι την έναρξη λειτουργίας της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας των ΟΤΑ, σας θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 238 του «Καλλικράτη».
Διαβάστε περισσότερα ΠΗΓΗ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

les na geinei tipota? Ante giati akoygonta gia kati ekatomyria gia kapoioys proin , mpa den nomizo!!!