Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Αποκαλυπτήρια της προτομής της μακεδονομάχου Ελένης Χατζοπούλου

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής της Μακεδονομάχου Ελένης Χατζοπούλου στο Φυλάκιο του Ελληνικού Στρατού στο Λαιμό, την Τετάρτυη, 29 Δεκεμβρίου 2010.

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έγιναν από τον Δήμαρχο Πρεσπών, κο Λάζαρο Ναλπαντίδη και το Διοικητή της 15ης Ταξιαρχίας Πεζικού, παρουσία απογόνων της Μακεδονομάχου, μελών της Εθνικής Οργάνωσης Μακεδονομάχων Φλώρινας «Παύλος Μελάς» και κατοίκων της περιοχής.

Κατά την τελετή εψάλει επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια από την Εθνική Οργάνωση Μακεδονομάχων και τον υιό της Μακεδονομάχου, κο Κωνσταντίνο Χατζόπουλο.

 

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

Γεννήθηκε στο Ανταρτικό το 1806. Ο πατέρας της ήταν ιερέας (Ηλίας Χρ. Ευθυμίου), ενώ νωρίτερα ήταν δάσκαλος στο Κρατερό. Μετά το θάνατό του η οικογένεια έλαβε το επώνυμο «Παπαηλιού».

Η Ελένη με τον αδελφό της Παντελή, μετέφεραν τρόφιμα στην σπηλιά «Ζάμπρα» μέσα στο δάσος καθώς και σε σπηλιά της Αγίας Τριάδας Πισοδερίου. Προσέφερε τις υπηρεσίες της ως νοσοκόμα και επέδενε τα τραύματα των μαχητών.

Η Ελένη παντρεύτηκε το 1913 τον γιο του θρυλικού οπλαρχηγού Παύλου Κύρου, Λάζαρο. Χηρεύσασα ήλθε σε δεύτερο γάμο με τον Ευθύμιο Χατζόπουλο, στον Άγιο Γερμανό το 1921.

Είχε φοιτήσει στη Μοδέστειο Σχολή στο Δημοτικό Σχολείο Πισοδερίου. Αναγνωρίστηκε ως Μακεδονομάχος και κατετάγει στην κατηγορία πρακτόρων Β’ Τάξεως. Πέθανε το 1976 στον Άγιο Γερμανό Φλώρινας. Άφησε μία κόρη την Όλγα Πασχαλίδου Χατζοπούλου και το Χρήστο Χατζόπουλο, κάτοικο Καναδά, τον Κωνσταντίνο Χατζόπουλο κάτοικο Φλώρινας και τον Ευάγγελο Χατζόπουλο.

 

 

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΡΕΣΠΩΝ, ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΑΛΠΑΝΤΙΔΗ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ ΕΛΕΝΗΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

 

Η Πρέσπα σήμερα τιμάει ένα από τα επιφανή τέκνα της. Μία γυναίκα που έζησε όλες τις μεγάλες στιγμές τους 20ου αιώνα ως πρωταγωνίστρια! Γιατί αυτό ήταν η Ελένη Χατζοπούλου: μία πρωταγωνίστρια των εθνικών αγώνων και της ζωής!

Κόρη παπά από το Ανταρτικό, του παπά Ηλία που κράτησε υψηλό το Ελληνικό φρόνημα κόντρα στους Βούλγαρους κομιτατζήδες, που με απειλές και βία ήθελαν να τον κάνουν Βούλγαρο.

Η ίδια αγωνίστηκε σθεναρά για την πατρίδα, αλλά δεν πρέπει να ξεχάσουμε την Ελληνίδα μάνα: η παπαδιά μητέρα της κράτησε την οικογένεια και την πότισε με τα νάματα του Ελληνισμού, σε εποχές δύσκολες.

Σήμερα είναι εύκολο να μιλούμε για την Ελλάδα και πολλές φορές τα λόγια φαντάζουν κουραστικά εάν δεν μπορούμε να αναλογιστούμε σε ποιες συνθήκες προσέφεραν οι άνθρωποι αυτοί τις εθνικές τους υπηρεσίες: κόντρα σε οργανωμένες συμμορίες, κόντρα σε τρομοκρατία και ανθελληνική προπαγάνδα.

Με τον βίαιο θάνατο να ελλοχεύει σε κάθε τους βήμα. Πράγματι, η οικογένεια της Ελένης Χατζοπούλου πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος για την πατρίδα! Δύο αδέρφια της σκοτώθηκαν από τους Βούλγαρους θυσιαζόμενοι για τα ελληνικά ιδεώδη και την πατρίδα που δοκιμάζονταν εκείνη την περίοδο.

Νοιώθω δέος όταν μιλώ γι’ αυτούς τους ήρωες και αυτές τις ηρωίδες, όπως η Ελένη Χατζοπούλου. Η ζωή της έμελε να ακολουθήσει την ιστορική πορεία της Ελλάδας και των Πρεσπών. Τολμώ να πω ότι η ζωή της είναι η επιτομή της αγωνιζόμενης Πρεσπιώτισσας. Γιατί η Πρέσπα είναι ο τόπος της πατρίδας μας που γνώρισε τις μεγαλύτερες καταστροφές από την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα, την τριπλή Κατοχή και τον αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο.

Τα σημάδια των πολέμων αυτών έχουν σημαδέψει τον τόπο, που ακολούθησε την πατρίδα μας σε όλες τις δύσκολες στιγμές του 20ου αιώνα, αλλά η Πρέσπα πραγματικά καταστράφηκε πολλές φορές.

Στα διαστήματα ειρήνης οι άνθρωποι προσπαθούσαν να απαλύνουν τις πληγές που άφηναν οι πόλεμοι. Προσπαθούσαν να φτιάξουν τη ζωή τους. Μέχρι να έρθει η επόμενη λαίλαπα!

Σε αυτό το τοπίο έζησε και έδρασε η Ελένη Χατζοπούλου. Πρωταγωνίστρια στον πόλεμο και την ειρήνη. Μία γνήσια Ελληνίδα! Μία γνήσια Πρεσπιώτισσα!

Φίλες και φίλοι,

Τα στήθη μου γεμίζουν από υπερηφάνεια γιατί η προτομή της Ελένης Χατζοπούλου είναι η μοναδική - εξ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω - προτομή γυναίκας Μακεδονομάχου! Μίας γυναίκας που έχει κερδίσει επάξια τη θέση της στο πάνθεον των Μακεδονομάχων, δίπλα στις θρυλικές μορφές του Ελληνισμού που έδωσαν και τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι.

Κλίνω ευλαβικά το γόνυ μπροστά σε μία μεγάλη μορφή που τίμησε την Πρέσπα, τίμησε την Ελλάδα. Είναι σειρά μας να αποτίσουμε φόρο τιμής στη μεγάλη αυτή γυναίκα. Το παράδειγμα της Ελένης Χατζοπούλου ας είναι φάρος φωτεινός για όλους μας.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗhttp://www.lexovitis.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=767:2010-12-31-14-46-35&catid=34:2009-04-14-12-06-35&Itemid=56

Δεν υπάρχουν σχόλια: