Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Το σλαβικό ιδίωμα των Σκοπίων είναι μέρος της βουλγαρικής γλώσσας τονίζεται σε άρθρο που δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Σκοπιανό ‘Α1’: Αντι -Μακεντόνσκι άρθρο στη γαλλική Le Figaro     Αύγουστος 19, 2010

Το σλαβικό ιδίωμα των Σκοπίων είναι μέρος της βουλγαρικής γλώσσας και οι Ορθόδοξοι Σλάβοι καθορίζονται ως Βούλγαροι τονίζεται σε άρθρο που δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Ο ισχυρισμός αυτός της εφημερίδας, γράφει το σκοπιανό ‘Α1’, προέρχεται από τις επισημάνσεις του βούλγαρου υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ.

Το αμφιλεγόμενο αυτό άρθρο του συγγραφέα δεν απηχεί τις επίσημες θέσεις της κυβέρνησης αλλά βασίζεται σε απόψεις των καλύτερων ιστορικών του κόσμου.

Ο ίδιος ο Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ θα πει στο σκοπιανό Α1:
« Δεν έχουμε παρέμβει με δικές μας θέσεις σε αυτό το κείμενο. Το άρθρο βασίζεται κυρίως σε γάλλους δημοσιογράφους όπου τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι Σλάβοι, οι λεγόμενοι Σλαβομακεδόνες, είναι βουλγαρικής καταγωγής και η γλώσσα την οποία μιλούν είναι μια βουλγαρική διάλεκτος.

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Απανταχού Νέων Φλωρινιωτών

Τη Φλώρινα, έναν τόπο με χιλιόχρονη ιστορία, προικισμένο με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, απόθεμα ηθών κι αξιών και απαράμιλλα ζεστούς και φιλόξενους ανθρώπους, έμαθαν από μικροί να την αγαπούν, ορίζοντάς την ως το πιο εκλεκτό κομμάτι της καρδιάς τους. Γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε χώρες μακρινές, όπου οι γονείς τους δημιούργησαν τις "μικρές Ελλάδες", νησίδες ελπίδας συνέχισης της ύπαρξης του Οικουμενικού Ελληνισμού. Νέοι ομογενείς της Φλώρινας επέστρεψαν στην πατρίδα των γονιών τους, αλλά και της καρδιάς τους, κι έδωσαν το "παρών" σε συνέδριο που διοργάνωσε η Νομαρχία Φλώρινας, στηριζόμενη από φορείς του τόπου, σε μια προσπάθεια δικτύωσης των απανταχού νέων Φλωρινιωτών.



Τρεις ημέρες πολύτιμων εμπειριών, που θα μεταφέρουν στους φίλους τους, ελληνικής και μη καταγωγής, επεφύλαξε το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Απανταχού Νέων Φλωρινιωτών, στους νέους απόδημους, που συμμετείχαν στη συνάντηση.



Οι ίδιοι, από την πλευρά τους, υποσχέθηκαν στους εαυτούς τους να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εντοπίσουν κι άλλους νέους Φλωρινιώτες ομογενείς. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό, με τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου, εξέλεξαν το προσωρινό συμβούλιό τους, που θα αναλάβει και τη διοργανώσει του επόμενου συνεδρίου τους, που φιλοδοξούν να "πλημμυρήσει" την ακριτική πόλη από τα νιάτα της ελληνικής διασποράς.

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

ΠΡΕΣΠΕΣ 2010 ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΓΚΑΤΣΟ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΡΕΣΠΕΣ 2010

2α Βραβεία Μπάμπη Ρόζα


Την Πέμπτη 19 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί για 4η συνεχόμενη χρονιά, η ετήσια εκδήλωση της εφημερίδας «Ματιές Στα Σπορ», με την επωνυμία «Βραβεία Μπάμπη Ρόζα», προς τιμή του μεγάλου αυτού φίλου του ΠΑΣ Φλώρινα, αλλά και του τοπικού αθλητισμού, όπου θα βραβεύσει τους καλύτερους της περασμένης χρονιάς, όπως και ανθρώπους που συνεισέφεραν στον τοπικό αθλητισμό.