Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ....... ΟΜΟΡΦΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

88
Ο νομός Δράμας βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του ελλαδικού χώρου, στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Αποτελεί τον πλουσιότερο νομό από πλευράς φυσικού περιβάλλοντος. Περικλείεται από τα βουνά της Ροδόπης στα βόρεια, του Μενοικίου και του Ορβήλου στα δυτικά, του Παγγαίου στα νότια και τα όρη της Λεκάνης στα ανατολικά. Ο ορεινός όγκος που δεσπόζει στο ψηλότερο σημείο του ορίζοντα είναι το Φαλακρό, το "βουνό σύμβολο" της Δράμας.

Διοικητικά υπάγεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και διαιρείται σε οχτώ δήμους (Δράμας, Κάτω Νευροκοπίου, Προσοτσάνης, Νικηφόρου, Παρανεστίου, Δοξάτου, Καλαμπακίου, Σιταγρών) και μία κοινότητα (Σιδηρόνερου).
Ο νομός είναι ουσιαστικά αγροτικός. Υπάρχουν μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στις πεδιάδες που εκτείνονται κυρίως στο νότιο τμήμα του. Η πλήρης αξιοποίηση των υδάτινων πόρων του (ιδιαίτερα των ποταμών Νέστου και Αγγίτη, των πηγών Κεφαλαρίου) και η χρήση σύγχρονων μεθόδων καλλιέργειας έχουν βελτιώσει σημαντικά, τα τελευταία χρόνια, την αγροτική οικονομία.


Τα προϊόντα που καλλιεργούνται είναι κυρίως δημητριακά, βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα, καπνός, αμπέλια, φρούτα και λαχανικά. Από τα πιο γνωστά, όμως, προϊόντα της περιοχής είναι τα φασόλια και οι πατάτες Κάτω Νευροκοπίου, ενώ η αμπελοκαλλιέργεια τα τελευταία χρόνια αποκτά μία νέα δυναμική, με γνωστά ήδη τα επώνυμα κρασιά της Δράμας διεθνούς αναγνώρισης.
Σημαντική θέση στο νομό έχει η κτηνοτροφική παραγωγή, όπου κυριαρχεί η μικρή οικογενειακή εκμετάλλευση παραδοσιακής μορφής. Εκτρέφονται κυρίως αιγοπρόβατα, βοοειδή και χοίροι, ενώ σύγχρονες μονάδες παράγουν εξαιρετικής ποιότητας τυροκομικά προϊόντα.
Σ' ένα νομό, όμως, που το μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από δάση, δεν θα μπορούσε να λείψει η δασική παραγωγή. Η περιοχή διαθέτει τα πλουσιότερα δάση στην Ελλάδα. Τα κυριότερα δασοπονικά προϊόντα προέρχονται από τα δάση της ερυθρελάτης, πεύκης, οξιάς, δρυός και λεύκης τα οποία απορροφούνται σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα από τις τοπικές βιομηχανίες ξύλου.



Το μεγαλύτερο, όμως, οικονομικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο νομός στον τομέα του μαρμάρου. Σήμερα αποτελεί το βασικότερο στοιχείο της ανάπτυξής του. Μονάδες εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου, από τις πιο μεγάλες και σύγχρονες της χώρας, έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή παρουσιάζοντας μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα προς τις αραβικές χώρες, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Το υπέδαφος του νομού περικλείει επίσης αξιόλογο ορυκτό πλούτο σε βιομηχανικά κυρίως ορυκτά. Σημαντικά είναι τα κοιτάσματα μαγγανίου στις υπώρειες του Φαλακρού, τα κοιτάσματα ουρανίου και βιομηχανικών ορυκτών στην περιοχή Παρανεστίου, καθώς και το λιγνιτικό πεδίο που έχει εντοπισθεί στην περιοχή Μαυρολεύκης.

Στην πρωτεύουσα του νομού είναι συγκεντρωμένες οι βασικές υπηρεσιες διοίκησης, εκπαίδευσης, περίθαλψης και αθλητισμού. Στην πόλη λειτουργούν σύγχρονο νοσοκομείο, δίκτυο αθλητικών εγκαταστάσεων με κλειστά γυμναστήρια, κολυμβητήριο, γήπεδα, καθώς και το τμήμα Δασοπονίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Καβάλας.

Ένα δίκτυο πολιτιστικών υποδομών με εκθεσιακούς χώρους, βιβλιοθήκες, ωδείο, αίθουσα κινηματογράφου παρέχει, σε συνεργασία με τους δραστήριους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, ποικιλία εκδηλώσεων για τη διατήρηση των τοπικών παραδόσεων και την ανάδειξη των σύγχρονων μορφών τέχνης.
Στο νομό θα φθάσουμε οδικά και σιδηροδρομικά μέσω Θεσσαλονίκης, ακτοπλοϊκά μέσω Καβάλας και αεροπορικά μέσω του αεροδρομίου "Μέγας Αλέξανδρος" της Χρυσούπολης.

Μέσα στα πλούσια δάση του νομού, πάνω στις βουνοπλαγιές και δίπλα στα ποτάμια και τα σπήλαιά του, τα χωριά, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια, τα κάστρα και τα γεφύρια συνθέτουν ένα μοναδικό σε πλούτο και ποικιλία σύνολο. Αποτελούν την κληρονομιά του τόπου που μας καλεί να τη γνωρίσουμε από κοντά, σ' όλη της την έκταση.
Στο νομό Δράμας έχουμε την ευκαιρία να περιπλανηθούμε στα μοναδικά δάση ερυθρελάτης, να απολαύσουμε τα μνημεία της φύσης (σπήλαια, φαράγγια), να κάνουμε ορεινή πεζοπορία ή ακόμα ορειβασία και αναρρίχηση. Να ακολουθήσουμε πολιτιστικές διαδρομές επισκεπτόμενοι βυζαντινά και μεταβυζαντινά μοναστήρια και εκκλησίες, αρχαιολογικούς χώρους και τοπικά μουσεία. Να παρακολουθήσουμε λαογραφικές εκδηλώσεις και να πάρουμε μέρος σε τοπικά πανηγύρια ή σε καλλιτεχνικές συναντήσεις.

Στην ύπαιθρο μπορούμε να κάνουμε αγροτουρισμό γνωρίζοντας καλύτερα τις συνθήκες ζωής και τους φιλόξενους κατοίκους της περιοχής, παρακολουθώντας γεωργικές δραστηριότητες κάθε λογής. Και αν θέλουμε να ικανοποιήσουμε τα οικολογικά μας ενδιαφέροντα, έχουμε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε από κοντά σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας που βρίσκουν καταφύγιο στα πλούσια δασικά και υδάτινα οικοσυστήματά του.
Για το σκοπό αυτό, ένα σημαντικό δίκτυο τουριστικών εγκαταστάσεων ολοκληρώνεται κυρίως στο δασικό και αγροτικό περιβάλλον του νομού, κατάλληλα ενταγμένων στην κλίμακα του τοπίου. Παράλληλα, οι ξενοδοχειακές μονάδες της Δράμας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, επαρκώς, σε όσους προτιμούν τη φιλοξενία της πόλης.



Πώς θα φθάσετε στη Δράμα


Με λεωφορείο: Αθήνα-Δράμα απόσταση 650 χλμ.
Πληροφορίες: ΚΤΕΛ Δράμας (Αθήνα), οδός Κηφισού 100, τηλ.210/5130220
Θεσ/νίκη-Δράμα απόσταση 150 χλμ.
Πληροφορίες: ΚΤΕΛ Δράμας (Θεσ/νίκη), τηλ.2310/595420
Επίσης η Δράμα συνδέεται με τις πόλεις Καβάλα, Σέρρες και Ξάνθη και με τα χωριά του νομού.
Πληροφορίες: ΚΤΕΛ Δράμας, τηλ.25210/32421, 32734

Με τρένο: Εκτελούνται δρομολόγια από Πειραιά/Αθήνα προς Δράμα. Επίσης η Δράμα συνδέεται με τη Θεσ/νίκη, πόλεις της Θράκης και της Μακεδονίας, πόλεις της Θεσσαλίας, Στερεάς, Αττικής και -μέσω Δίκαιων και Προμαχώνα- με πόλεις του εξωτερικού.

ΟΣΕ Δράμας, τηλ.25210/32444, ΟΣΕ Αθήνας, τηλ.210/5297777, 5297312, . ΟΣΕ Θεσ/νίκης, τηλ.2310/598126, 598112-4.

Με αεροπλάνο: Η Δράμα εξυπηρετείται από το αεροδρόμιο της Καβάλας (Χρυσούπολης), που απέχει 68 χλμ., με πτήσεις για το εσωτερικό (Αθήνα) και το εξωτερικό.

Πληροφορίες: Ολυμπιακές Αερογραμμές : Αθήνας τηλ.210/9666666, Αερ. Ελευθέριος Βενιζέλος 210/3530000, Αερ.  Καβάλας τηλ.25910/53273, Καβάλα 22510/830711

Aegean Airlines: Αθήνα 210/9988300 – 801 11 20000, Καβάλα 2510/223622, Αεροδρόμιο Καβάλας 25910/53333, 53329

Πηγή : Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας

Δεν υπάρχουν σχόλια: