Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Κέικ κάστανο με σάλτσα λευκής σοκολάτας

Η πρόταση του BLOGS για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Προετοιμασία: 45-60 λεπτά, Μαγείρεμα: 30-45 λεπτά
Υλικά
250 γρ. μαργαρίνη
250 γρ. ζάχαρη άχνη
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλυκού βανίλια
300 γρ. αλεύρι
200 γρ. κάστανο κομπόστα
100 γρ. σταφίδες ξανθές
250 ml γάλα
1 κομμάτι παντεσπάνι
9 αβγά
      για τη σάλτσα:

Τρόπος παρασκευής

250 γρ. λευκή σοκολάτα
100 γρ. σοκολάτα υγείας
40 γρ. ρούμι
100 γρ. ζελέ ουδέτερο
Βάζουμε στο μίξερ την άχνη ζάχαρη και το βούτυρο και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να ασπρίσουν. Έπειτα, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα και τα αβγά. Μόλις το μείγμα γίνει κρεμώδες, το αφήνουμε για 2 λεπτάκια να "στρώσει", να γίνει πιο παχύρευστο δηλαδή. Προσθέτουμε τις σταφίδες, το μπέικιν, τη βανίλια και το αλεύρι και χτυπάμε λίγο ακόμη στη χαμηλή ταχύτητα.
Παίρνουμε μία μακρόστενη φόρμα κέικ, τη βουτυρώνουμε ελαφρώς και την αλευρώνουμε. Βάζουμε μία στρώση από το μείγμα, μετά ένα κομμάτι παντεσπάνι και τρίτη στρώση από το μείγμα. Προσθέτουμε τα κάστανα από την κομπόστα, αφού κρατήσουμε πέντε για το σερβίρισμα. Μαχαιρώνουμε το κέικ, για να φύγει ο αέρας, και το ψήνουμε στους 160˚C για 45 περίπου λεπτά.
Για να φτιάξουμε τη σάλτσα, βάζουμε σε μπεν μαρί τα κομμάτια της λευκής σοκολάτας μαζί με το ρούμι για να λιώσουν. Σε διαφορετικό κατσαρολάκι κάνουμε το ίδιο με τη σοκολάτα υγείας. Μόλις το κέικ κρυώσει, το "λούζουμε" με τη σάλτσα λευκής σοκολάτας με τη σκούρη καφέ σοκολάτα υγείας. Ψιλοκόβουμε τα πέντε κάστανα που κρατήσαμε, τα περνάμε από το ζελέ να γυαλίσουν και τα τακτοποιούμε πάνω και γύρω από το κέϊκ.
Καλή μας όρεξη!
Πηγή nistikoarkoudi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: