Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ

Φλώρινα, 23/10/2010

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Εκπροσωπώντας τους συμφοιτητές μου του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας, μέσω αυτής της επιστολής θέλω να εκφράσω την αγανάκτησή μας για την πραγματοποίηση ελάχιστων αποσπάσεων εκπαιδευτικών στο τμήμα μας και να ζητήσω την άμεση ικανοποίηση των αναγκών μας σε προσωπικό.
Η Πρακτική Άσκηση των φοιτητών στο τμήμα μας, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, αποτελεί μία πολύ σημαντική διάσταση του Προγράμματος Σπουδών και είναι καθοριστική για την άρτια εκπαίδευση των μελλοντικών δασκάλων. Απαρτίζεται από διαδοχικές φάσεις κατά τις οποίες εμείς οι φοιτητές παρακολουθούμε και διδάσκουμε, αποκτώντας με τον τρόπο αυτό εμπειρία σε συνθήκες σχολικής τάξης.
Ο ρόλος των αποσπασμένων δασκάλων σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι τόσο σημαντικός που η απουσία τους καθιστά αδύνατη την περαίωσή της. Με το ρόλο του «μέντορα», μας καθοδηγούν στα σχολεία, μας δίνουν χρήσιμες οδηγίες, παρακολουθούν, ελέγχουν και αξιολογούν τις διδασκαλίες μας. Παράλληλα η παρουσία τους είναι σημαντική για την πραγματοποίηση των εργαστηριακών μαθημάτων της Φυσικής και Πληροφορικής. Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε, η απουσία του απαιτούμενου αριθμού αποσπασμένων οδηγεί άμεσα στην υποβάθμιση των σπουδών μας και στην υποτίμηση της αξίας του πτυχίου μας.
Το ζήτημα αυτό προστέθηκε σε μία σειρά χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε καθημερινά εμείς οι φοιτητές της Φλώρινας όπως είναι η ακριβή μετακίνησή μας στο πανεπιστήμιο, η ελλείψεις σε εστίες για τη στέγαση των φοιτητών, η κακής ποιότητας σίτιση, οι ελλείψεις σε προσωπικό στις γραμματείες αλλά και σε εξοπλισμό στα εργαστήρια και τις αίθουσες. Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που πληθαίνουν οι φήμες για αύξηση της τιμής του πετρελαίου, κάτι που θα «γονατίσει» οικονομικά τους φοιτητές της Φλώρινας, αλλά και για διακοπή δρομολογίων του ΟΣΕ.
Αντιλαμβανόμαστε ότι η χώρα μας βιώνει πολύ δύσκολες καταστάσεις και ότι όλοι πρέπει να συμβάλουμε στην προσπάθεια για την έξοδο από την οικονομική κρίση. Ωστόσο εμείς οι φοιτητές, εμείς οι νέοι άνθρωποι δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την καταπάτηση των αναφαίρετων δικαιωμάτων μας για Δωρεάν Παιδεία, Σπουδές με Ποιότητα, Πτυχία με Αξία. Δεν θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση να πληρώσουμε με την παιδεία μας την κρίση που προκάλεσαν άλλοι και να γίνουμε έτσι η πρώτη γενιά που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη.

Με εκτίμηση, ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
του Φοιτητικού Συλλόγου Π.Τ.Δ.Ε. Φλώρινας
Καλπάκης Στέργιος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: