Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΟΛΓΑΣ ΜΟΥΣΙΟΥ-ΜΥΛΩΝΑ, ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Κυρίες και κύριοι δημοσιογράφοι,
Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,





Σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μου, που μου προσφέρετε τη σημαντική δυνατότητα να επικοινωνήσω με τους συνδημότες μας και να κάνω, πέρα από μια σύντομη αναφορά στα γεγονότα των ημερών, το πρώτο δημόσιο βήμα των προεκλογικών μου δραστηριοτήτων.


Η τρέχουσα προεκλογική περίοδος βρίσκει την τοπική μας κοινωνία σε βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση. Η Φλώρινα, πρωταθλήτρια της ανεργίας βιώνει μια πρωτόγνωρη οικονομική ύφεση, που πλήττει όλες τις κοινωνικές ομάδες αδιακρίτως και εκδηλώνεται άμεσα σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας μας. Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, κράτος και αγορά συμπαρασύρονται σε μια επικίνδυνη πορεία και οφείλουμε όλοι να ενεργοποιηθούμε και να συνδράμουμε στην αλλαγή πλεύσης της χώρας και του τόπου μας.

Με απόλυτη ευθύνη αναλαμβάνω το σημαντικό ρόλο να ηγηθώ ενός νικηφόρου σχηματισμού για τις Δημοτικές εκλογές, επικεφαλής μιας ομάδας αποφασισμένων και έντιμων συνεργατών με σκοπό να διαχειριστούμε τα φλέγοντα ζητήματα της περιοχής μας και με τη συλλογική μας προσπάθεια να πετύχουμε να υλοποιήσουμε τους ρεαλιστικούς και τους οραματικούς μας στόχους.

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ
Στο ζοφερό τοπίο της οικονομικής μας καθημερινότητας η ενίσχυση του ρόλου και των λειτουργιών της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης αναμφίβολα συνιστά τη μεγάλη ελπίδα της αλλαγής και της προόδου. Ο «Καλλικράτης» αποτελεί τη μεγαλύτερη οργανωτική αναδιάρθρωση της Αυτοδιοίκησης που επιχειρεί να αποδομήσει τον συγκεντρωτισμό του κράτους και να το περιορίσει στον επιτελικό του ρόλο. Φιλοδοξία του προγράμματος είναι μέσα από το θεσμικό πλαίσιο να επιβληθεί η διαφάνεια και η χρηστή διαχείριση των πόρων του κράτους. Και δικό μας στόχο αποτελεί μια αυτοδιοίκηση του Δήμου Φλώρινας που θα είναι ο φορέας της κοινωνικής και οικονομικής προόδου, της ουσιαστικής κοινωνικής συμμετοχής και της ισόρροπης και αειφόρου ανάπτυξης.

Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Η επιλογή του πολιτικού μου χώρου να με τιμήσει με την επίσημη στήριξή του, μια από τις 7 γυναίκες υποψήφιες σε όλη την Ελλάδα, αποτελεί μια σημαντική πολιτική διάκριση απέναντί μου. Σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού και της επιτροπής στο πρόσωπό μου και στις δυνατότητές μου να πετύχω στην υλοποίηση του εγχειρήματος για την πρώτη εφαρμογή του «Καλλικράτη». Πάνω από όλα, όμως, είναι μια ισχυρή υπόσχεση ότι μέσα από το πρόσωπό μου η ΦΛΩΡΙΝΑ θα στηριχτεί ισχυρά από την κυβέρνηση στον αγώνα και στην προσπάθεια για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών της.

Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η επιλογή μου έγινε αποκλειστικά με βάση τη δημοσκόπηση, την οποία πραγματοποίησε το ΠΑΣΟΚ, μετά το χρίσμα του κ. Βοσκόπουλου από τη ΝΔ, για να σταθμίσει τα δεδομένα του Δήμου σε όλο το εύρος του, και στη δημοσκόπηση αυτή είναι όχι μόνο εξαιρετικά ψηλά τα ποσοστά μου συγκριτικά με όλους τους άλλους υποψήφιους του δικού μας χώρου και της ΝΔ, αλλά προδιαγράφουν μια νικηφόρα υποψηφιότητα. Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά (πολιτική δράση, συμμετοχή σε εκλογές, προηγούμενη οριακή ήττα, επιστημονική δραστηριότητα, κλπ.) απλά συνεκτιμήθηκαν. Μπορείτε να ζητήσετε το γκάλοπ από τον γραμματέα της ΝΕ.       

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ. ΛΙΑΝΗ
Η πολιτική στάση του κ. Λιάνη απέναντί μου είναι γνωστή. Έχω δεχτεί ένα μπαράζ προσωπικών επιθέσεων από το 2007, σε 4 συνεντεύξεις τύπου, με απίστευτες λεκτικές επιθέσεις, με ψευδή επιχειρήματα, με επανειλημμένες απόπειρες απαξίωσης μου. Η τελευταία πράξη του, όσο κι αν θέλω να τον δικαιολογήσω με το σκεπτικό της συναισθηματικής σχέσης του με τον κ. Ασπρίδη, αποτελεί πολιτικό ατόπημα. Δεν πιστεύω πως επιθυμεί να μείνει στην ιστορία ως «φίλος του Ασπρίδη», αλλά ως «ο επί 20 τόσα χρόνια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ της Φλώρινας». Θεωρώ ότι σήμερα και ο ίδιος είναι εγκλωβισμένος στο μηχανισμό που μόνος του δημιούργησε. Ρυθμιστής των πάντων για δυο δεκαετίες, έχει μάθει να λειτουργεί ως ιεροεξεταστής της πολιτικής ζωής του τόπου και με «προκρούστειες» τακτικές να κόβει άλλοτε τα πόδια και άλλοτε τα κεφάλια όσων δεν λειτουργούν στα μέτρα των δικών του σκοπιμοτήτων. Αυτή η εποχή έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Και η συνέντευξη του κ. Λιάνη είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Οι «άνθρωποί του» μάχονται λυσσαλέα εναντίον μου: ο γραμματέας του γραφείου του, συγκεκριμένα (ευτυχώς) μέλη της ΝΕ και Περιφερειακής του ΠΑΣΟΚ, άνθρωποι που αποκλειστικά ελέω Λιάνη και κομματικής ταυτότητας απολαμβάνουν θέσεις αιχμής και διαχείρισης, πρωτοστατούν σε πράξεις εκβιασμού συνειδήσεων, εξαπολύουν απειλές και γενικά εκδουλεύσεις και εξυπηρετήσεις ετών εξαργυρώνονται σε βάρος των ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ στη Φλώρινα και στο Αμύνταιο.

Όμως, το κάδρο της μικροπολιτικής και των ραδιουργιών είναι ανάρμοστο για όσους θέλουν να είναι χρήσιμοι στην κοινωνία. Πέρα από τους αχυρανθρώπους των κομμάτων είναι η πραγματική κοινωνία με τα προβλήματά της και σίγουρα όσοι λειτουργούν με τον τρόπο αυτό δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στον τόπο.  Καλώ, λοιπόν, τον κ. Λιάνη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, γιατί η Φλώρινα χρειάζεται μια νέα δημοτική αρχή με αξίες, σχέδιο και όραμα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Μ. ΤΣΟΤΣΚΟΥ
Θεωρώ πολύ σημαντική συμβολή στην πορεία των αυτοδιοικητικών μας εξελίξεων την επιλογή του αγαπητού Μιχάλη Τσότσκου να μη συνεχίσει την πολιτική κίνηση που ξεκίνησε. Πιστεύω ότι, αν το ήθελε, θα μπορούσε να είναι συνδιεκδικητής της Δημοτικής αρχής, εφόσον είχε έτοιμο σχεδόν τον συνδυασμό του. Είναι βέβαιο ότι μέσα του πρυτάνευσε η φωνή του κοινού καλού της Φλώρινας και της εσωκομματικής ενότητας. Λειτούργησε παραδειγματικά αποδεσμεύοντας τους πολιτικούς συνεργάτες του και αυτή η επιλογή του αποτελεί για μένα μεγάλη  βοήθεια, αφού είναι γνωστό ότι έχουμε κοινά πεδία πολιτικής δράσης.
Θα πρέπει να αναφέρω, επίσης, ότι δεν αποδέχομαι τις ισχυρές επιρροές και στην κεντρική πολιτική σκηνή που μου αποδίδει και τη συνέργειά μου σε θέματα που αφορούν τους συνυποψηφίους μου. Υπερασπίζομαι απλά τη δική μου πολιτική παρουσία με όλους τους θεμιτούς τρόπους. Τέλος, ο Μιχάλης ο Τσότσκος είναι ένα αγαπημένο συγγενικό πρόσωπο. Για την πολιτική υπόστασή του τρέφω σεβασμό και εκτίμηση και οι όποιες αναφορές του δεν επηρεάζουν την ουσιαστική διαπροσωπική μας σχέση.
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Θ. ΣΟΥΜΠΑΣΗ
Η πιο ελπιδοφόρα παρουσία μέσα στο θολό και ασαφές πολιτικό τοπίο της Φλώρινας, η φωνή της νέας γενιάς πολιτικών, η θέση Θόδωρου Σουμπάση, που έλαμψε με την καθαρότητα, την ευθύτητα και την αποφασιστικότητά του. Ευχαριστώ θερμά τον συναγωνιστή και φίλο Θόδωρο Σουμπάση, που υποστήριξε θερμά και ανοιχτά την υποψηφιότητά μου και ύψωσε το πολιτικό του ανάστημα υποκαθιστώντας στην κυριολεξία τον βουλευτή στο ρόλο που αυτοδίκαια του άρμοζε. Τον ευχαριστώ ξεχωριστά γιατί, πέραν της οφειλόμενης κομματικής στήριξης, αναφέρθηκε με πολύ τιμητικό τρόπο στην αυτοδιοκητική μου παρουσία. 


ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ Γ. ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ο κ. Βοσκόπουλος με την τετραετή θητεία του ως νομάρχης έδωσε τα δείγματα γραφής του. Η υπερβολή των 450 αναθέσεων, των χιλιάδων SMS, ο μνημειώδης σε πολυτέλεια απολογισμός του, που τελικά είναι το προσωπικό άλμπουμ των φωτογραφιών του, και οι κακοδιαχειρίσεις, που του αποδίδει ο πρώην Νομάρχης Γιάννης Στρατάκης στην πρόσφατη συνέντευξή του, μας αφήνουν άναυδους. Μια αλαζονική νομαρχιακή θητεία χωρίς σχέδιο ανάπτυξης, με κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος και κακοδιαχείριση του Τοπικού πόρου, με πληθώρα δημοσίων σχέσεων, που δεν απέδωσαν καρπούς για τη Φλώρινα και με αναρίθμητες πελατειακές σχέσεις που περιμένουν την εξαργύρωσή τους. Σε μια εποχή οικονομικής στενότητας η Νομαρχία Φλώρινας έδωσε το δικό της ρεσιτάλ αμετροέπειας σε όλη τη διάρκεια της θητείας της με κακά παραδείγματα (DVD 82.000 ευρώ αντί 13.000 ευρώ, κρασιά των 500 ευρώ, γεύματα των 1.000 ευρώ στον Καραβόμυλο, 100.000 ευρώ Μερσεντές, κ.ά.).
Ακόμα και το φαινόμενο της εγκατάλειψης του κ. Βοσκόπουλου από την πλειονότητα των νομαρχιακών συμβούλων του στις εκλογές αυτές καταδεικνύει την κακή του διοίκηση και τη δυσκολία του να διαχειριστεί τα πράγματα.
Τι μπορεί να περιμένει η Φλώρινα από τους ανθρώπους αυτούς που δε σεβάστηκαν για 4 χρόνια το δημόσιο χρήμα και χωρίς αιδώ επιζητούν να παραμείνουν στις καρέκλες της εξουσίας; Ποιος μπορεί να δει στο πρόσωπό τους την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον;

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ Α. ΑΣΠΡΙΔΗ
Η εμμονή του κ. Ασπρίδη να θέλει να κυριαρχεί ως αναντικατάστατος στο πολιτικό σκηνικό και επί 20 χρόνια να διαχειρίζεται ταυτόχρονα 2 και 3 θέσεις εξουσίας, αποτελεί «ύβρη» έναντι όλων μας. Έχει σοβαρές ευθύνες, ίσως και μεγαλύτερες από τον βουλευτή, αφού είναι ο ιθύνων νους, ο «στρατηγός» του συστήματος Λιάνη, για τα όσα δεν έγιναν στον νομό, για την κατάντια της Φλώρινας, για την απομόνωση και για όλες τις τραγικές παραλείψεις και τα λάθη που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση να είμαστε οι ουραγοί στο τελευταίο βαγόνι της Δυτικής Μακεδονίας. Αντί να σχεδιάζει επί χάρτου το μέλλον του νέου Δήμου Φλώρινας, καλό θα ήταν να κάνει έναν δημόσιο απολογισμό της δικής πολιτικής λειτουργίας και να αναδείξει το έργο του όλα αυτά τα χρόνια που διαχειρίζεται στο όνομα του ΠΑΣΟΚ την εξουσία.
Ξεκίνησε με ψευδεπίγραφες παλαιοκομματικές τακτικές του τύπου «δεν θέλω τη στήριξη, αλλά ας την κυνηγήσει για μένα ο βουλευτής». Αν ήταν διαφορετικά, έπρεπε να αρνηθεί δημόσια να είναι συμμέτοχος στη διαδικασία του ΠΑΣΟΚ. Παρενέβη με τελείως ανάρμοστο τρόπο στο θέμα του στρατοπέδου Σκιαδόπουλου, παραμερίζοντας το Δήμαρχο Φλώρινας, εκθέτοντας τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον Στρατηγό ΓΕΣ, αλλά και τον ίδιο τον βουλευτή, που αναγκάστηκε να τον καλύψει για να τον σώσει.
Στους αγαπητούς συντρόφους μας που τον πλαισιώνουν στέλνω μια θερμή πρόσκληση ενότητας και συνεργασίας, γιατί η συμμετοχή τους σε έναν συνδυασμό ήττας, σε έναν συνδυασμό που καθοδηγείται με τόσο επίπλαστες πρακτικές, έχει αποκλειστική αναφορά σε ένα σύστημα δομημένων συμφερόντων που κλονίζεται συθέμελα και προσπαθεί απεγνωσμένα να κρατηθεί στην εξουσία. Σε αυτή την κρίσιμη φάση της αλλαγής σελίδας, τους ζητώ να μην παρασυρθούν από την ηγεμονική φιλοδοξία του ενός ανδρός, αλλά να στηρίξουν την ανανέωση του αυτοδιοικητικού μας σκηνικού και την ελπίδα για τη Φλώρινα του μέλλοντος μέσα από την κοινή μας νικηφόρα πορεία.

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Πρώτιστη μέριμνά μας είναι η διαφανής και χρηστή διαχείριση των οικονομικών και φροντίσαμε να εγγραφούμε στον σχετικό δικτυακό τόπο του Υπουργείου Εσωτερικών, από όπου περιμένουμε την πιστοποίηση για την ανάρτηση των εσόδων και των εξόδων μας. Αγωνιζόμαστε για μια αυτοδιοίκηση, η οποία με τη λειτουργία της θα συμβάλει στον εκδημοκρατισμό των θεσμών, στην αναβάθμιση των αιρετών της οργάνων, στην ορθή και διάφανη διαχείριση και στην ενίσχυση του κοινωνικού ελέγχου.  
Σας παραδίδω το «πόθεν έσχες» το δικό μου και του συζύγου μου, τη βεβαίωση αποδοχών μου από το ΚΑΑΚΥΑμεΑ Καστοριάς, όπου είμαι Διοικήτρια, γιατί θεωρώ ότι και οι αυτοδιοικητικοί, όπως και οι βουλευτές οφείλουν να δημοσιοποιούν τα οικονομικά και περιουσιακά τους στοιχεία.
Επίσης, όλοι οι υποψήφιοι του Συνδυασμού μας θα έχουν στη διάθεση των πολιτών τα οικονομικά και περιουσιακά τους στοιχεία για λόγους διαφάνειας.

 ΥΠΟΘΕΣΗ Μ. ΧΑΤΖΙΟΥ
Θεωρώ ηθική υποχρέωσή μου να εκφράσω απερίφραστα και δημόσια την προσωπική μου υποστήριξη στον φίλο και συνάδελφο Μιχάλη Χάτζιο, που με την αποπομπή του βίωσε το πιο σκληρό πρόσωπο της κομματικής λειτουργίας και κατανοώ απόλυτα τη δίκαιη αγανάκτησή του, γιατί έχω παρόμοια εμπειρία. Προσωπικά, δεν γνωρίζω το περιεχόμενο της επιστολής, ούτε ήμουν παρούσα όταν την ανέγνωσε σε εκδήλωση (όπως ισχυρίζεται και ο ίδιος). Είμαι, όμως, βέβαιη ότι ο Μ. Χάτζιος δεν ήταν ποτέ ούτε πρωταγωνιστής, ούτε πρωτεργάτης των απίστευτων εσωκομματικών ενορχηστρώσεων που βιώσαμε. Είναι ένας έντιμος πολίτης, σκληρά εργαζόμενος, με υψηλή εκτίμηση στην τοπική κοινωνία, που έχει την αίσθηση του μέτρου και ως εκ τούτου δεν δέχομαι ότι μπορεί να προβεί σε αντιδεοντολογικές ενέργειες.

Γιατί τώρα η στήριξη αυτή; Γιατί κι εγώ ήμουν ιδιαίτερα πικραμένη που σπιλώθηκε και ενεπλάκη αναίτια το όνομά μου σχετικά με αυτή την υπόθεση και τώρα που καταλάγιασαν τα γεγονότα και η αλήθεια θα λάμψει περίτρανα, του οφείλω αυτή τη δήλωση ως πρώτα συνάδελφος και ύστερα ως φίλη. Σε αντίθεση με την καταδικαστική θέση που πήρε ο βουλευτής απέναντί του, εγώ του προτείνω χείρα φιλίας και συνεργασίας, για να αποκατασταθεί το μέγα λάθος που διαπράχτηκε σε βάρος του. Του ζητώ να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιό μου και να αποδείξει περίτρανα την αξιοσύνη και την κοινωνική του αποδοχή. 

ΚΑΛΕΣΜΑ
Κλείνοντας θέλω να απευθύνω κάλεσμα για μια νέα κοινωνική συμμαχία προς όλους τους δημοκρατικούς πολίτες του Δήμου μας, πέρα από τις κομματικές περιχαρακώσεις, σε όσους μας ενώνουν οι αξίες και οι αρχές μας για λειτουργία με διαφάνεια, εντιμότητα και αξιοπιστία και για δράση με δημιουργικότητα, σχέδιο και όραμα. Ένα θερμό κάλεσμα πέρα από ηλικίες, φύλο και κοινωνικές ομάδες για να ενώσουμε τη φρεσκάδα των ιδεών μας και το πάθος μας για το μέλλον για να δημιουργήσουμε μαζί τον ΙΣΧΥΡΟ ΔΗΜΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ!

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας

ΥΓ 1. Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010 ώρα 8:00 μμ. στο ΛΥΓΚΟΣ ξεκινάμε! Σας περιμένουμε!  Όλγα Μούσιου-Μυλωνά, Υποψήφια Δήμαρχος Φλώρινας.

ΥΓ 2. Ευχαριστώ θερμά τον Σπύρο Σιώπη, φοιτητή Πληροφορικής, για τη δωρεάν δημιουργία της προσωπικής μου ιστοσελίδας στο πλαίσιο της πρακτικής του άσκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: