Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Στροφή στα… καυσόξυλα για το φόβο της αύξησης του πετρελαίου

Πανικό έχει προκαλέσει στα νοικοκυριά η πρόθεση της κυβέρνησης να διπλασιάσει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, εξισώνοντας την με αυτήν του ντίζελ κίνησης. Πολλοί καταναλωτές σπεύδουν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους για φθηνή θέρμανση τον επερχόμενο χειμώνα και οι εταιρείες που διαθέτουν καυσόξυλα ή βιομάζα, ιδιαιτέρως στην βόρεια Ελλάδα, δέχονται ήδη βροχή παραγγελιών.


Σύμφωνα με τις ισχύουσες τιμές των πετρελαιοειδών, μια τετραμελής οικογένεια στη Φλώρινα όπου ο χειμώνας διαρκεί σχεδόν 6 μήνες, θα πρέπει να ξοδέψει για 2 τόνους πετρελαίου περίπου 1.300 ευρώ. Αν εξισωθούν όμως οι φόροι, η τιμή σχεδόν θα διπλασιαστεί και η ίδια οικογένεια θα πρέπει να ξοδέψει περίπου 2.200 ευρώ.
 Η οικογένεια αυτή αν δεν χρησιμοποιούσε πετρέλαιο, θα χρειαζόταν για θέρμανση περίπου 4 τόνους ξύλα με κόστος 480 ευρώ ή αν είχε καλοριφέρ με λέβητα βιομάζας θα έπρεπε να κάψει 5 τόνους πυρηνόξυλο με συνολικό κόστος 300 ευρώ.

Ωστόσο, για την αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου με λέβητα βιομάζας απαιτούνται περίπου 3.500 ευρώ και υπολογίζεται ότι για να γίνει απόσβεση του κόστους, χρειάζονται από 1,5 έως 3 χρόνια ανάλογα με την χρήση του. Πολλοί πάντως κυρίως στη βόρεια Ελλάδα έσπευσαν να προμηθευτούν από τώρα τα απαραίτητα ξύλα, για να προλάβουν το ενδεχόμενο να αυξηθεί η τιμή τους λόγω της ζήτησης.

ΠΗΓΗ http://www.alphatv.gr/index.asp?a_id=90&news_id=42806

Δεν υπάρχουν σχόλια: