Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Μάχη πολλών μνηστήρων για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης και από πίσω ΜΕΛΙΤΗ II

Όλοι οι παίκτες της εγχώριας ενεργειακής αγοράς, εκπροσωπώντας τον ιδιωτικό τομέα, εξέφρασαν ενδιαφέρον για τη μίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης στη Φλώρινα.



Πρόκειται για δημόσιο λιγνιτωρυχείο, με αποθέματα περίπου 90 εκατομμυρίων τόνων, το οποίο μέχρι πριν από 7 χρόνια εκμεταλλευόταν εταιρεία του Κ. Βαρβούτη, η οποία στη συνέχεια κατέστη έκπτωση και τα δικαιώματα επέστρεψαν στο Δημόσιο.


Παρά το ότι η διαδικασία που επέλεξε το υπουργείο, αφορά αποκλειστικά και μόνο την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης λιγνίτη, η παραχώρηση αυτή, συνδυάζεται αμέσως με τη δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής.



Ο λόγος είναι ότι παρά την επιβάρυνση της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη, με το υψηλό κόστος των εκπομπών ρύπων που θα ισχύσει από το 2013 και μετά, το νέο εργοστάσιο, μαζί με αυτό που λειτουργεί η ΔΕΗ [DEHr.AT] στη Μελίτη της Φλώρινας, θα είναι τα πρώτα που θα προσφέρουν ενέργεια στην ημερήσια αγορά και θα ακολουθούν τα παλιότερα.



Σύμφωνα με μοντέλα που έχουν επεξεργαστεί ενεργειακοί φορείς, από το 2013 και μετά, στον υπολογισμό της οριακής τιμής του συστήματος, θα συμμετέχει και το κόστος των ρύπων ανά παραγόμενη κιλοβατώρα, μέγεθος που είναι συνάρτηση του βαθμού απόδοσης της κάθε μονάδας.



Έτσι, από τις θερμικές μονάδες, οι πρώτες που θα εισφέρουν ηλεκτρική ενέργεια θα είναι οι μονάδες φυσικού αερίου, λόγω του υψηλού βαθμού απόδοσης και των χαμηλότερων εκπομπών. Θα ακολουθούν κατά σειρά οι λιγνιτικές με τον υψηλότερο βαθμό απόδοσης.


Η πλέον σύγχρονη μονάδα, δηλαδή αυτή που θα έχει κατασκευαστεί τελευταία, θα είναι η πρώτη λιγνιτική που θα προσφέρει ενέργεια στο σύστημα και θα ακολουθούν, η μονάδα της ΔΕΗ στη Μελίτη Φλώρινας, η μονάδα 5 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ζήτησης, οι παλαιότερες μονάδες της ΔΕΗ.


Οι προκλήσεις

Η προοπτική αυτή, όπως είναι φυσικό δημιουργεί προκλήσεις, όχι μόνο πολιτικές, αλλά και σε οικονομικό- επιχειρηματικό επίπεδο. Οι διακηρύξεις των πολιτικών ηγεσιών για τη συνεισφορά του λιγνίτη στην κάλυψη των αναγκών και στη διατήρηση της τιμής της κιλοβατώρας σε χαμηλά επίπεδα, δύσκολα θα μπορούν να σταθούν.


Όπως έχουν επανειλημμένα επισημάνει, τόσο η ηγεσία της ΔΕΗ, όσο και οι αρμόδιοι της ΡΑΕ με το σημερινό μείγμα καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή, στο οποίο ο λιγνίτης συμμετέχει με 50%-55%, η επιβάρυνση της ΔΕΗ για αγορά δικαιωμάτων ρύπων, θα είναι μεγαλύτερη από 1,2 δισ. ευρώ το χρόνο.


Με το δεδομένο αυτό, για να διατηρηθεί ο ρόλος του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή, και με τη σημερινή εικόνα της παραγωγικής υποδομής της ΔΕΗ, θα πρέπει η επιβάρυνση από τις εκπομπές ρύπων να μεταφερθεί στην κατανάλωση, αυξάνοντας την τιμή της κιλοβατώρας κατά περίπου 30%. Έτσι, η επιλογή για διατήρηση των παλαιών εργοστασίων της ΔΕΗ, και της απασχόλησης που προσφέρουν αυτά, θα σημάνει σημαντική επιβάρυνση των καταναλωτών. Η εναλλακτική υποκατάστασης μέρους της λιγνιτικής ισχύος από μονάδες φυσικού αερίου διασφαλίζει τη ΔΕΗ, αλλά όχι και τις σημερινές θέσεις εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, η προοπτική αυτή, αν και περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς της επιχείρησης, καθυστερεί σημαντικά στην υλοποίησή της (μονάδες Αλιβερίου και Μεγαλόπολης).



Η εκμετάλλευση



Μέσα στο πλαίσιο αυτό, έτοιμοι να διαπραγματευτούν με το Δημόσιο για την εκμετάλλευση του λινιτωρυχείου της Βεύης εμφανίστηκαν καταθέτοντας φακέλους, οι παρακάτω όμιλοι:



* Eλλάκτωρ



* Ομιλος Μυτιληναίου - ΜΕΤΚΑ [MTKr.AT] [MTKr.AT] -ΔΕΛΦΟΙ Δίστομον (εταιρείες ομίλου Μυτιληναίου)



* ΕΠΛΜΙΝ (όμιλος Βαρδινογιάννη)



* ΤΕΡΝΑ (Περιστέρης -Κάμπας)



* Ορίζων Μεταλλευτική - ΜΕΤΕ Α.Ε. (όμιλος Κοπελούζου)



* Μηχανική



Επιτροπή



Για την προώθηση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης, με απόφασή του συγκρότησε επιτροπή εκμίσθωσης στην οποία θα προεδρεύει ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Μητρόπουλος που είναι και πρόεδρος του ΙΓΜΕ.

Τα άλλα μέλη της επιτροπής είναι οι: Πραστάκος Γρηγόρης, Πρύτανης Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Περράκης Στέλιος, καθηγητής Παντείου, Παναγόπουλος Κων/νος, Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ και Μέρκος Παναγιώτης, γενικός επιθεωρητής περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ. Ταυτόχρονα, προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή διαφάνεια στην κατάρτιση σύμβασης που θα υποβληθεί στη Βουλή για κύρωση, ο κ. Μανιάτης απέστειλε επιστολή προς τις ηγεσίες των κομμάτων της Βουλής και ζήτησε τον ορισμό εκπροσώπων τους, ώστε σε τακτά χρονικά διαστήματα να υπάρχει πλήρης ενημέρωση για την πορεία του έργου της επιτροπής.

ΠΗΓΗ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1792250

Δεν υπάρχουν σχόλια: