Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Συνάντηση Νομάρχη με τον Γάλλο πρόξενο


Με το γενικό πρόξενο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, Christian Thimonier, συναντήθηκε χθες ο Νομάρχης Φλώρινας, Γιάννης Βοσκόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας του Νομού με τη Γαλλία, αλλά και θέματα τουρισμού εν όψει και της επικείμενης συμμετοχής της Νομαρχίας Φλώρινας στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση Μ.Α.Ρ. του Παρισιού, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως και τις 21 Μαρτίου 2010.

Ο Thimonier, επισκέφθηκε το Νομό Φλώρινας για τα εγκαίνια του «1ου Φεστιβάλ Γαλλικών Ταινιών», το οποίο ανοίγει σήμερα την αυλαία του και το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 07 Μαρτίου 2010.

Mετά τη συνάντηση, ο κ. Βοσκόπουλος δήλωσε:

«Στο πλαίσιο της φιλίας και της συνεργασίας της Ελλάδας και της Γαλλίας, διοργανώνουμε ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, φέτος για πρώτη φορά, το «1ο Φεστιβάλ Γαλλικών Ταινιών», σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το οποίο θα διαρκέσει από τις 04 μέχρι και τις 07 Μαρτίου 2010.

Με την πραγματοποίηση του φεστιβάλ αυτού, αλλά και με τη συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φλώρινας στην έκθεση του Παρισιού, προσπαθούμε να κάνουμε πιο στενές τις σχέσεις της περιοχής της Φλώρινας με τη Γαλλία και με την κουλτούρα της. Ούτως ή άλλως στην πόλη της Φλώρινας υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι ενδιαφέρονται και για την εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας, αλλά και για την γαλλική κουλτούρα και το τετραήμερο αυτό φεστιβάλ δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους Φλωρινιώτες να έρθουν σε επαφή με τη γαλλική κουλτούρα.


Η συνεργασία μας, όμως, με το Γενικό Προξενείο Θεσσαλονίκης δεν σταματά στο φεστιβάλ αυτό. Θα υπάρξουν και μελλοντικές συνεργασίες και προσπάθειες για την προβολή των τοπικών μας προϊόντων. Ήδη, αύριο θα επισκεφθούμε την περιοχή του Αμυνταίου, όπου ο κ. Πρόξενος θα ξεναγηθεί στα οινοποιεία της περιοχής, τα οποία είναι εξίσου καλά με τα γαλλικά κρασιά. Ευελπιστούμε επίσης ότι μελλοντικά θα υπάρξει και ανταλλαγή τεχνογνωσίας, καθώς η Γαλλία είναι πολύ μπροστά σε σχέση με την παραγωγή κρασιού και σαμπάνιας. Εκτιμώ ότι μια επίσκεψη των οινοπαραγωγών στα οινοποιεία της Γαλλίας θα τους προσφέρει πάρα πολλά.

Ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φλώρινας, συμμετέχουμε από τις 18 μέχρι και τις 21 Μαρτίου 2010, στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση Μ.Α.Ρ. του Παρισιού, ώστε να μπορέσουμε να προβάλλουμε το Νομό μας και τα προϊόντα μας εκεί».

Μιλώντας ο Γάλλος πρόεξενος είπε με τη σειρά του τα ακόλουθα:

«Ηρθα σήμερα στη Φλώρινα για να εγκαινιάσουμε το “1ο Φεστιβάλ Γαλλικών Ταινιών” , το οποίο οργανώνει η Νομαρχία, καθώς η κινηματογραφία είναι παγκόσμια γλώσσα και με τον τρόπο αυτό θέλει να τιμήσει ένα μεγάλο φίλο της Γαλλίας, το συμπατριώτη σας Θόδωρο Αγγελόπουλο. Τα έργα του Αγγελόπουλου είναι πολύ γνωστά στη Γαλλία και γνωρίζουν την περιοχή σας χωρίς να την ξέρουνε. Η περιοχή σας και οι ομορφιές της, θα πρέπει να διαδοθούν περισσότερο.

Οπως γνωρίζετε κ. Νομάρχα, η Γαλλία έχει επίσης μεγάλη αγροτική παραγωγή και δίνονται δυνατότητες συνεργασίας με την περιοχή σας. Μέσα από το πανεπιστήμιο της Φλώρινας που ανθεί, με το οποίο η Γαλλία έχει πολύ καλές σχέσεις, μέσω του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών, αλλά και μέσα από τις αναμνήσεις από το πέρασμα των Γαλλικών δυνάμεων από τη Φλώρινα, διαφαίνεται η καλή συνεργασία η οποία υπάρχει ενώ μας δίνεται η δυνατότητα να ανακαλύψουμε τα γαλλικά ίχνη.

Η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας κοιτάει μπροστά, ακόμα και σε περίοδο κρίσης, καθώς έχει ρίζες πολύ δυνατές και παλιές και βλέποντας με τι ζήλο έχει ετοιμαστεί αυτό το Φεστιβάλ, επιβεβαιώνονται οι καλές σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας.

Ο Νομός Φλώρινας επιλέχθηκε για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν πολλές αιτήσεις και από άλλους Νομούς, καθώς ενδιαφέρθηκε άμεσα για την υλοποίησή του, αλλά και για τη συνεργασία που υπάρχει με το Πανεπιστήμιο, αλλά και για το γεγονός, ότι η νεολαία της Φλώρινας έχει δείξει ενδιαφέρον για το Γαλλικό Κινηματογράφο, ενώ ο Νομός της Φλώρινας έχει καλό πολιτισμό και κουλτούρα.

Με μεγάλο ενδιαφέρον θα επισκεφθώ το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, καθώς έχω ενημερωθεί ότι εδώ υπάρχουν οι ρίζες της Μακεδονίας. Το μουσείο του Λούβρου, θα πραγματοποιήσει σύντομα σε συνεργασία με την Ελλάδα έκθεση αφιερωμένη στη Μακεδονία, όπου έχει ζητηθεί από όλα τα Μουσεία της περιοχής να συμμετέχουν με δικά τους εκθέματα, δημιουργώντας έτσι ένα πρόγραμμα ανταλλαγών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: