Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Το ΠΑΣΟΚ μας έφερε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας


Οι χειρισμοί του ΠΑΣΟΚ το τελευταίο πεντάμηνο έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς. Έκανε λόγο και για ευθύνες της Ν.Δ., λέγοντας όμως ότι δεν απολογείται για το κυβερνητικό παρελθόν του κόμματος, από τη στιγμή που έχει γυρίσει σελίδα.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι στην πιο κρίσιμη στιγμή φυγομάχησε, αφήνοντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει τις ανακοινώσεις. Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, ο πρωθυπουργός άργησε πέντε ολόκληρους μήνες να πάρει μέτρα, εκτιμώντας ότι “αν τα είχε πάρει νωρίτερα, θα ήταν πολύ ηπιότερα και λιγότερο επώδυνα. Και δεν θα τα επέβαλλαν κοινοτικοί «ελεγκτές»”.


Κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης η αναποφασιστικότητα της κυβέρνησης έχει μεγάλο κόστος, καθώς ο δανεισμός με αυξημένα επιτόκια στοίχισε περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σχεδόν τα μισά από όσα θέλει να εξοικονομήσει με την περικοπή επιδομάτων, χάθηκαν ήδη από το αυξημένο κόστος δανεισμού. Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι τα μέτρα θα βαθύνουν την ύφεση, αφού θα χαθεί το 25-30% της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, αναφέροντας ότι “αν δεν πάρουν άμεσα τα μέτρα τόνωσης της Οικονομίας, για τα οποία φωνάζω εδώ και τρεις μήνες, θα υποχρεωθούν σε νέες οδυνηρές για το λαό αποφάσεις”.

Ο Αντ. Σαμαράς μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ένα άλλο μείγμα πολιτικής, αναφέροντας ότι η Ν.Δ. απορρίπτει την αύξηση του ΦΠΑ, την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα και την περικοπή του 14ού μισθού, προτείνοντας μεγαλύτερο φόρο στον καπνό και τα ποτά, μεγαλύτερη φορολογία στα είδη πολυτελείας, αύξηση των εσόδων από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και μεγαλύτερες περικοπές στα λειτουργικά έξοδα του κράτους.

Μάλιστα έθεσε “κόκκινες γραμμές” σε θέματα όπως η προστασία των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων και η στήριξη της μεσαίας τάξης. Δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική για εγκατάλειψη, όπως είπε, του τουρισμού και της ναυτιλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: