Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

ΟΙ ΕΝΔΟΞΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ '21


~ Οδυσσέας Ανδρούτσος (Ιθάκη 1790 - Αθήνα 1825) ~
Η δολοφονία του πατέρα του από τους Τούρκους, για τη δράση του στο πλευρό του Κατσώνη, καθώς και η παραμονή του στην αυλή του Αλή Πασά, επηρέασαν καθοριστικά το χαρακτήρα του, έγινε καχύποπτος, ευερέθιστος, σκληρός, αλλά αποφασιστικός και με...γαλόψυχος. Ανέλαβε το αρματολίκι της Ρούμελης και συνδέθηκε με ονομαστούς κλεφταρματολούς.

Μετά τον ηρωικό θάνατο του Διάκου, ανέλαβε να αναχαιτίσει τους Τούρκους στο Χάνι της Γραβιάς ώστε να μή φτάσει τουρκική βοήθεια στην Τριπολιτσά. Γι᾿ αυτή τη νίκη του, ανακηρύχθηκε αρχιστράτηγος της Ανατολικής Στερεάς. Όμως, έπεσε θύμα των αντιπάλων του που τον κατηγόρησαν ως «ανάξιον της αρχηγίας», τον υποβίβασαν σε χιλίαρχο και τέλος τον καθαίρεσαν.

Για δεύτερη φορά κατηγορήθηκε ως ύποπτος συνεννόησης με τους Τούρκους, ενώ κατά τον Σπηλιάδη «ηπάτα τους Τούρκους». Παραδόθηκε στον παλιό συνεργάτη και πρωτοπαλίκαρό του, Γιάννη Γκούρα, με την πίστη ότι δε θα τιμωρηθεί, φυλακίστηκε στην Ακρόπολη, όπου δολοφονήθηκε αφού σκηνοθετήθηκε προσπάθεια απόδρασής του. Οι δολοφόνοι έριξαν το πτώμα του στα βράχια της Ακρόπολης για να πιστέψει ο κόσμος ότι ο Ανδρούτσος σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να δραπετεύσει.

Υπήρξε όμως αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του, ο στρατιώτης Κωνσταντίνος Καλατζής, ο οποίος εκείνη τη βραδιά φύλαγε σκοπός. Πολλά χρόνια αργότερα αποκάλυψε την αλήθεια στον δικηγόρο Σπύρο Φόρτη και η διήγησή του δημοσιεύτηκε με καθυστέρηση στην εφημερίδα «Καιροί» της Αθήνας το 1898 και έτσι αποκαταστάθηκε η μνήμη του Ήρωα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

400 χρόνια δεν χάσαμαι τα ήθη ,έθιμα γλώσσα και θρησκία και τώρα πάνε να μας τα στερήσουνε όλα αυτά για να μην φέρουμαι σε δύσκολη θέση τους φιλοξενούμενους

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΦΙΛΕ Κ ΑΥΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ,ΔΙΟΤΙ THN 25 ΜΑΡΤΙΟΥ ΔΕΝ ΒΑΛΑΝ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ Κ ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ.ΔΙΠΛΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗ Κ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ.CΟΜ...